Merkel szerint akár 58 millió embert is megfertőzhet a vírus Németországban

külföld
2020 március 11., 11:46

Vannak politikusok, akik minden erejükkel azon dolgoznak, hogy jelentéktelenítsék a koronavírus jelentette fenyegetést - Donald Trump például naponta terjeszt légből kapott hülyeségeket a témában. Angela Merkel nem tartozik közéjük. Mai sajtótájékoztatóján Jens Spahn egészségügyi miniszter társaságában arról beszélt, hogy végső soron a német népesség 70 százaléka, vagyis akár 58 millió német is elkaphatja a vírust, épp ezért elsődleges feladatának most a járvány terjedésének lassítását tartja. Mint mondta, "a lényeg, hogy időt nyerjünk".

Németországban ezidáig három halálos áldozata van a járványnak, és ezidáig 1296 fertőzés tényét erősítették meg tesztekkel.

Merkel a komor, de realista helyzetértékelés mellett abban is újat tudott mutatni az átlag politikusi nyilatkozatokhoz képest, hogy indokolatlannak nevezte a határok lezárását. Mint mondta, azzal nem lehet megakadályozni a vírus terjedését, ezért nem is fog Ausztriához hasonlóan utazási korlátozást bevezetni az Olaszországból érkezőkkel szemben. "Ez a szolidaritásunk, a józan eszünk és az egymás iránti törődésünk tesztje. Nagyon remélem, hogy átmegyünk rajta" - mondta.

Emellett bejelentette, hogy a maga részéről készen áll a német kormány eladósodását tiltó szabályok felfüggesztésére. Mint mondta, "rendkívüli helyzet" van, és a járvány legyőzése abszolút prioritás. (Via BBC)