WHO: Ez már világjárvány

Egészségügy
2020 március 11., 16:58

Világjárvány szintjére lépett a Covid-19 vírusfertőzés, ami már több mint 100 országban van jelen – jelentette be Tedrosz Adamon Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója Genfben.

Járványügyi szakértők már hetek óta mondják, hogy ez már világjárvány, de a WHO eddig nem akarta ezt kimondani, nehogy az a benyomás alakuljon ki, hogy a vírus megállíthatatlan, és az egyes országok feladják a fertőzés terjedésének követését, ellenőrzését. „A világjárvány nem olyan szó, amit könnyedén vagy gondatlanul lehetne használni” – mondta korábban a WHO főigazgatója. Maga a kijelentés nagyrészt szimbolikus, de a közegészségügyi tisztviselők tudják, hogy a közvélemény a szóból kiérzi a veszély és a kockázat elemeit.

„A WHO éjjel-nappal értékeli a járványt. Mély aggodalommal tölt el minket a vírus súlyosságának és terjedésének, illetve a tétlenségnek a riasztó szintje. Ezért úgy értékeltük, hogy pandémiaként jellemezhető a Covid-19” – mondta Tedrosz Adamon Gebrejeszusz. Elmondta, hogy az utóbbi két hétben a Kínán kívül észlelt fertőzések száma a 13-szorosára nőt. „Mindannyian ugyanabban a csónakban evezünk, és higgadtan a megfelelő dolgot kell tennünk” – mondta a főigazgató. Azt is mondta, hogy nem tudja kellőképpen hangsúlyozni, hogy minden ország megváltoztathatja a járvány terjedésének menetét.

Az Egészségügyi Világszervezet nyilatkozata azt jelzi, hogy a szakértők szerint jobb elfogadni a vírus terjedését, és az erőfeszítéseket a terjedés nyomon követése helyett a nagyobb járvány miatti előkészületekre kellene összpontosítani. Például fel kell készíteni a kórházakat, készletezni az anyagokat, és olyan intézkedéseket hozni, amikkel távol tartják egymástól az embereket (tehát ne gyülekezzenek, ne menjenek iskolába, stb.).

A vírus mostanra hat kontinensen fertőzött meg több mint 120 ezer embert, és megölt több mint 4300-at. A nemzetközi helyzet legfrissebb híreit itt gyűjtöttük össze. Magyarországon a kormány vészhelyzetet rendelt el(Washington Post, New York Times)