Több száz új fertőzöttet találtak Spanyolországban, Olaszország után ott a legrosszabb a helyzet

külföld
2020 március 11., 16:05
  • Jelentősen megugrott a spanyolországi koronavírus-fertőzöttek és az ehhez kapcsolódó halálesetek száma. 
  • A pápa a Szent Péter tér helyett livestreamben szólt a hívekhez.
  • Megvan az első ír, bolgár, albán és belga haláleset is.
  • Kínában javul a helyzet, de tovább szigorítanak. Iránban viszont rekord számú beteget és halálesetet jelentettek szerdán.

SPANYOLORSZÁG

Miközben Spanyolországban sorra fújják le a nagyobb rendezvényeket, szerdán a kétezret is átlépte a fertőzöttek száma, ami 363-mal több az előző napi adatnál. A betegek többségét Madridban és környékén azonosították, ráadásulkedden még 11 halálos áldozat volt, szerdán pedig 48.Az egészségügyi vészhelyzeteket koordináló központ igazgatója, Fernando Simón szerint azért, mert a fertőzés különösen idősgondozó otthonokban terjed. Madridban és két északi tartományban két hétre lezárják az iskolákat és az egyetemeket, miközben az AP szerint beindult a vásárlási pánik, a madridi boltoknál hosszú sorok alakultak ki. 

Simón azt mondta, ha minden a lehető legtökéletesebben alakulna, Spanyolországban két hónapon belül érhetne véget a fertőzés terjedése, de ez elég valószínűtlennek látszik. Úgy véli, legrosszabb esetben 4-5 hónapról lehet szó. 

VI. Fülöp spanyol király szerdán Macron francia elnökhöz látogatott Párizsba, ahol a koronavírus-korszellemnek megfelelően nem kézfogással üdvözölték egymást:

link Forrás

OLASZORSZÁG ÉS EURÓPA

Ezen a héten már egész Olaszországban érvényben vannak a karanténintézkedések, de a vírus által leginkább érintett Lombardiában azt szeretnék, ha bezárnák a nem létfontosságú üzleteket és tömegközlekedési útvonalakat is. Giuseppe Conte miniszterelnök azt mondta, megfontolja a kérést, de az is fontos, hogy ne korlátozzák túlságosan az emberek személyes szabadságát. 

Ahogy korábban beszámoltunk róla, az olasz kormány 25 milliárd eurós programmal segítene a koronavírus miatt megzuhant gazdaságon. A termelésen már látszanak is a lassulás jelei, a Chrysler hétfőig bezárta mind a négy olaszországi gyárát, hogy fertőtlenítsék a munkaterületeket.

Az egész Olaszországot érintő korlátozások miatt a vatikáni Szent Péter tér is üresen maradt, Ferenc pápa pedig livestreamben szólt a hívekhez. Ezen kívül lemondták az egyházfő kelet-timori látogatását, de azt ígérték, valamikor az év hátralévő részében pótolni fogják. Valószínűleg a Máltára tervezett, május 31-i útját is el fogják halasztani. 

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Írországban, Bulgáriában és Albániában is megvan az első koronavírusos haláleset, mindhárom esetben idős emberről van szó. Az albán beteget tüdőgyulladással kezelték az elmúlt öt napban, miután hazatért Olaszországból. Edi Rama miniszterelnök azt mondta, be kellene zárniuk a tiranai és durresi kocsmáknak és éttermeknek. 

Korábban már döntöttek az iskolák, az éjszakai klubok és az edzőtermek bezárásáról. Nem tartják meg a parlament csütörtöki ülését sem, és ötezer euróra bírságolják azokat, akik Olaszországból hazatérve nem hajlandóak karanténba vonulni, írja a BalkanInsight. 

Albániában még csak 12 esetről tudni, de ez jelentősen növekedhet, hiszen nagyjából 600 ezer állampolgár él és dolgozik Olaszországban, a koronavírussal leginkább fertőzött európai országban. 

Belgiumban három koronavírusos halálesetet jelentettek szerdán, egy 73, egy 86 és egy 90 éves emberről van szó. 

IRÁN

Iránban szerdán rekord számú megbetegedést és halálesetet jelentettek. Egy nap alatt 956 fertőzöttet találtak, miközben 68-an haltak meg. Így összességében kilencezer fertőzésnél és 354 halálesetnél járnak. A kormány hivatalosan abban bízik, hogy a jövő hét végéig túllesznek a fertőzés legnehezebb szakaszán. 

A hatóságok közben figyelmeztettek, hogy eljárást indítanak azokkal szemben, akik nem hivatalos járványügyi statisztikákat terjesztenek az interneten. Helyi egészségügyi hatóságok már jelentettek olyan számokat, amelyek nem támasztják alá az országos statisztikát, de a Guardian szerint nem világos, hogy ez rendszerszintű maszatolás, vagy egyszerűen eltérő mérési módszerek miatt van-e. 

KÍNA

Kínában tovább szigorítanak: Pekingben minden tengerentúlról érkező embert 14 napos karanténba küldenek, függetlenül attól, hogy melyik országban járt. Ezzel azt szeretnék elkerülni, a vírus egy új fertőzöttön keresztül ismét betörjön az országba. A hivatalos statisztikák szerint javul a helyzet, szerdán mindössze 24 új esetet jelentettek, közülük öten Olaszországból, egy ember pedig az Egyesült Államokból érkezett. 

Közben bejelentették, hogy Kína százezer maszkot, húszezer védőöltözetet és ezer lélegeztetőgépet küld Olaszországba.Németország, Franciaország és Csehország viszont leállította az arcmaszkok exportját.

USA

Az Egyesült Államokban is átlépte az ezret a fertőzések száma, közülük legalább harmincan haltak meg, ezért több államban a nagy létszámú rendezvények betiltására készülnek. Több nagy egyetem, köztük a UCLA, a Yale és a Stanford is felkészült arra, hogy ha kell hazaküldjék a diákokat, és online tartsák meg az órákat.

AFRIKA

A koronavírus Afrikában is jelen van, eddig Egyiptomban (59), Algériában (20) és Dél-Afrikában (13) jelentették a legtöbb fertőzöttet. Dél-Afrikában aggodalomra ad okot, hogy a HIV-járvány miatt emberek milliói élnek legyengült immunrendszerrel, így különösen nagy veszélyben lehetnek.  

A koronavírussal kapcsolatos híreinket itt találja egyben, ez pedig egy korábbi összefoglaló a szerda délelőtti, európai eseményekről.