Fesztiválokat, koncerteket, előadásokat fújnak le egész Európában, de a francia választásokat megtartják

külföld
2020 március 11., 10:58
  • Egyre több a fertőzött Olaszországban, ahol a kormány napokon belül gazdaságélénkítő programot indít. 
  • Franciaországban közben helyhatósági választásokra készülnek, de nem tartják veszélyesebbnek szavazni menni, mint bevásárolni egy szupermarketben.
  • Romániában többen nem voltak hajlandóak karanténba vonulni, végül sikerült meggyőzni őket.
  • Moldovában eddig csak három fertőzöttet azonosítottak, de bezárják az óvodákat, az iskolákat és az egyetemeket is.

OLASZORSZÁG

Olaszországban szerdáig összesen 10149-en fertőződtek meg (az elmúlt három napban mindennap ezernél is többen), a halálos áldozatok száma pedig 631. 

Az olasz Egészségügyi Intézet szerint a fertőzés terjedése nem kapcsolódik közvetlenül a kínai járványhoz, hiszen elkülönítették azt a három beteget (két turistát és egy Vuhanból hazatért olaszt), akik kapcsolatba léphettek kínaiakkal. Így ők Olaszországban már senkinek sem adhatták tovább a fertőzést. Friss tanulmányukban azt is kimutatták, hogy a vírus már egy ideje jelen volt Olaszországban, amikor Codognóban azonosították az első beteget. Vagyis akik pozitív tesztet produkáltak, már második-harmadik generációs fertőzöttek voltak. 

photo_camera Fertőtlenítés Velencében Fotó: MARCO SABADIN/AFP

Ha összességében rosszul is festenek a számok, Codognóban tegnap már nem találtak új beteget, a polgármester szerint azért, mert nagyon komolyan vették a lezárással járó előírásokat.

Az olasz betegek 62 százaléka férfi, többségük idős. Így áll a fertőzöttek száma korosztályi bontásban: 

  • 0-9 évesek: 43 (0,5 százalék) 
  • 10-19 évesek: 85 (1 százalék)
  • 20-29 évesek: 296 (3,5 százalék) 
  • 30-39 évesek: 470 (5,6 százalék)
  • 40-49 évesek: 891 (10,7 százalék)
  • 50-59 évesek: 1453 (17,4 százalék)
  • 60-69 évesek: 1471 (17,7 százaék)
  • 70-79 évesek: 1785 (21,4 százalék) 
  • 80 évnél idősebbek: 1532 (18,4 százalék) 

Olaszországban ezen a héten már mindenhol érvényben vannak a karanténintézkedések. Piacenzában, ahol 600 fertőzöttet találtak, csendesek az utcák, a BBC szerint legfeljebb szirénákat lehet hallani, az emberek pedig egyre kevésbé érzik azt, hogy „rendezett társadalomban élnek, és védi őket a technológia”. Bolognában nyitva vannak a boltok és a kávézók, a vásárlóknak és a dolgozóknak viszont biztonságos távolságot kell tartaniuk. „Azt kérik tőlünk, hogy csak kaját venni menjünk ki. A rendelet óta az olaszok rájöttek, hogy nagyon komoly a helyzet, jól kell viselkednünk, és követnünk kell a szabályokat” - mondta egy árus. 

A vírus alaposan megrázta az olasz gazdaságot, amit 25 milliárd eurós csomaggal élénkítene a kormány, péntekig el is fogadhatják az első, 12,5 milliárdról szóló intézkedéseket. Ezekkel segítenék az időszakosan munka nélkül maradt embereket, a kis- és közepes vállalkozásokat és azokat a cégeket, amelyek forgalma legalább 25 százalékkal csökkent. 

FRANCIAORSZÁG

Olaszország után Franciaországban azonosították eddig a legtöbb fertőzöttet Európában (1784-et), itt a halálos áldozatok száma 33, közülük 23-an 75 év felettiek. A további sorrend:

  • Spanyolország (1730 fertőzött, 36 halott)
  • Németország (1574 fertőzött, 2 halott),
  • Svájc (491 fertőzött, 3 halott)
  • Norvégia (401 fertőzött, 0 halott)
  • Hollandia (382 fertőzött, 4 halott)
  • Egyesült Királyság (382 fertőzött, 6 halott)

A Guardian szerint a francia kormány arra készül, hogy hármas fokozatra emeli a készültséget, miközben az ország a vasárnapi helyhatósági választások első fordulójára készül. Arra biztatják az embereket, hogy nyugodtan menjenek szavazni, mert semmivel sem veszélyesebb, mint elmenni bevásárolni egy szupermarketbe. 

photo_camera Szájmaszkos franciák Nantes-ban Fotó: Estelle Ruiz/NurPhoto

Felmerült, hogy Emmanuel Macron kabinetfőnöke is elkaphatta a fertőzést, ezért szigorították az elnökkel kapcsolatos intézkedéseket. A Cannes-i Filmfesztivál szervezői egyelőre bizakodnak, hogy nem kell lefújniuk a május 12-23-ra tervezett eseményt, de nem zárták ki a lehetőségét. 

Szerdán meghalt az első belga koronavírusos beteg is, egy 90 éves férfi. A briteknél pedig önkéntes karanténba vonult egy parlamenti képviselő, mert korábban találkozott a fertőzöttnek bizonyult egészségügyi államtitkárral. 

ROMÁNIA ÉS MOLDOVA

Romániához hasonlóan Moldovában is úgy döntöttek, hogy bezárják az ország összes óvodát, iskolát és egyetemet, hogy megelőzzék a vírus terjedését, hiába csak három fertőzöttet azonosítottak eddig. 

Romániában pedig a rendőrség és a csendőrség közbelépését kérte az Arad Megyei Közegészségügyi igazgatóság kedden este, számolt be a Maszol. A nadabi karanténközpontban több tucat külföldről hazatért vendégmunkás és turista megtagadta a karanténba vonulást, mert elégedetlenek voltak a körülményekkel, amit egy magánegyetem egyik épületében biztosítottak számukra. 

Az Arad Megyei Prefektúra viszont azt írta késő esti sajtóközleményében, hogy azért tagadták meg a karanténba helyezést, mert nem érezték rosszul magukat, nincsenek betegségre utaló tüneteik. Végül sikerült meggyőzni az embereket, hogy vonuljanak karanténba egy másik helyszínen, nem tudni, pontosan hol. 

MÁSHOL

Spanyolországban sorra mondják le a nagy rendezvényeket, most éppen a Las Fallas tűzkarnevál esett áldozatul, ami vasárnap indult volna Valenciában. Ez minden évben több tízezer turistát vonz heteken keresztül, és a város nagyjából 700 millió eurót veszít, ha teljesen elmarad. 

Lemondták a barcelonai mobilkongresszust, a málagai filmfesztivált, több koncertet és színházi előadásokat is. 

Március 11-e és április 19-e közt Berlinben sem tartanak színházi előadásokat és koncerteket, és ugyanezt tanácsolták a magánszínházaknak is. A német kormány kedden bejelentette azt is, hogy megerősítik a rendőri jelenlétet a déli határon, és nem javasolják az embereknek, hogy Olaszországba utazzanak.