A tünetmentes fertőzöttek terjeszthetik leginkább a koronavírust

Egészségügy
2020 március 12., 15:45

A koronavírusos fertőzöttek többsége olyan emberektől kaphatta el a betegséget, akik akkor még nem mutattak tüneteket: ezt állítja egy új kutatás, melyben szingapúri és kínai eseteket vizsgáltak belga és holland kutatók. 

A Guardian beszámolója szerint a kutatás során arra jutottak, hogy a szingapúri fertőzöttek kétharmada, míg a vizsgált kínai fertőzöttek háromnegyede olyan személyektől kapta el a vírust, akik még tünetmentesek voltak. 

A jelenleg még peer review ellenőrzés alatt álló eredmények arra utalhatnak, hogy nem elég hatékony a koronavírus megállításához az a módszer, hogy a tüneteket mutató embereket kezdik elkülöníteni.

photo_camera Fotó: MICHAL CIZEK/AFP

Az Imperial College London professzora, Steven Riley, aki ennek a kutatásnak az elkészítésében nem vett részt, azt mondta a lapnak, hogy ez pontosan az, amitől a vírus kitörésekor tartottak. 

A belga és holland kutatók azt az adatot keresték, hogy mennyi idő telik el aközött, míg valaki megfertőzödik, illetve aközött, mire megfertőz valaki mást. Ennek az értéknek a kiszámításával pontosabb képet lehet kapni arról, hogy hogyan alakulhat majd a járványban megfertőzöttek száma. 

Az átlagos érték 5,2 nap volt a szingapúri gócpontban, míg 3,95 nap a vizsgált kínai gócban. Ezután vizsgálták meg azt, hogy mekkora eséllyel terjed tovább a vírus olyan személyekről, akik már magukban hordozzák azt, de még nem mutatnak tüneteket. Ez nem egy magától értetődően rendelkezésre álló információ, hiszen egy gócban nehéz felfejteni, ki mikor fertőzödött meg és ki által. De még a legalacsonyabb felmerülő értékekkel számolva is az derült ki, hogy jelentős fertőzési arány történt a tünetmentes emberek révén. 

Szingapúrban 45 és 84 százalék között, míg a kínai gócban 65 és 87 százalék között lehetett azoknak a fertőzéseknek a száma, melyeket tünetmentes személy okozott. 

A kutatók szerint épp ezért a betegek elkülönítése nem elég, a közösségi távolságtartás más formáira is szükség lehet a járvány megállításához. (Erről hosszabban írtunk csütörtök reggel.)

Hasonló fejleményekről számolt be nemrég a WHO járványügyi részlegének egyik vezetője, Maria Van Kerkhove is, aki szerint az előzetes adatok alapján azt látni, hogy a vírus könnyebben terjed a fertőzöttség korai szintjén. Egy német kutatás pedig azt találta, hogy a vírus jelenléte még csökkenhet is a szervezetben akkor, amikor kijönnek a tünetek. 

Riley szerint ezek az adatok segítenek feltérképezni, hogy milyen típusú közegészségügyi lépések lehetnek hatékonyak. Ennek ellenére persze fontos, hogy a tüneteket mutató embereket továbbra is elkülönítsék, de szerinte is ennél többre lesz szükség.