A world wide web feltalálója szerint a nők nincsenek biztonságban az interneten

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

„A világ fontos lépéseket tett a nemi egyenlőség terén, köszönhetően azoknak az elkötelezett embereknek, akik szakadatlanul küzdenek érte. De komolyan aggódom, hogy a nőket és lányokat - különösen a feketéket, az LMBTQ közösség és más margianlizált csoportok tagjait - érő online zaklatás veszélybe sodorja ezt a folyamatot” - írja a web feltalálójaként ismert Tim Berners-Lee egy levélben, éppen a world wide web 31. születésnapja alkalmából.

Szerinte az internet nem biztonságos hely a nők számára, mert egyre többször kell fenyegető üzenetekkel és szexuális zaklatással szembesülniük. Ez a „veszélyes trend” aztán kiszorítja őket az iskolákból és a munkaerőpiacról, tönkreteszi a párkapcsolataikat, valamint elfojtja a női véleményeket is. 

Tim Berners-LeeFotó: Sven Braun/dpa Picture-Alliance/AFP

Berners-Lee az utóbbi években többször világossá tette, hogy nem tetszik neki, ami az internetből lett. Tavaly globális akciótervet hirdetett, hogy megmentsük a világot egy „digitális disztópiától”, amire szerinte esély sincs, ha nem kezdünk valamit az online zaklatás problémájával. 

„Közös feladatunk elérni, hogy a web mindenkié legyen, ehhez mindenkire szükség van, aki formálja ezt a technológiát, a CEO-któl a mérnökökön át a kutatókig és a köztisztviselőkig” - írja a levélben, amiről a Guardian számolt be. 

Berners-Lee szerint három problémát kellene sürgősen megoldani:

  1. a digitális szakadékot, ami több, mint a világ női népességének felét távoltartja az internettől (részben az ára miatt, részben azért, mert nem rendelkeznek a szükséges készségekkel),
  2. az online biztonsággal kapcsolatos gondokat: Berners-Lee alapítványa szerint a fiatal nők több, mint fele tapasztalt már online zaklatást, és a helyzet csak romlik,
  3. a mesterséges intelligencia által erősített diszkriminációt.

Berners-Lee szerint a koronavírus is azt mutatja, hogy gyorsan tenni kell valamit, hiszen, ha bezárják az iskolákat és a munkahelyeket, az internetnek olyan hellyé kell válnia, ahol nyugodtan lehet folytatni a munkát és a tanulást. 

Ezért arra szólította fel a cégeket és a kormányokat, hogy kezeljék prioritásként az online zaklatások elleni küzdelmet.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér