Trump egy hónapig nem engedi be az Európából érkező utasokat a koronavírus miatt

külföld
2020 március 12., 05:36

Miután az Egészségügyi Világszervezet (WHO) világjárvánnyá minősítette a koronavírus-fertőzést, Trump elnök bejelentette, hogy egy hónapra felfüggesztik az európaiak beutazását az Egyesült Államokba. Utólag aztán pontosították, hogy azokat nem engedik be, akik az elmúlt két hétben Európában jártak. A korlátozás pénteken éjfélkor lép életbe, és 26 országra vonatkozik, Nagy-Britanniára nem.

link Forrás

Trump azt mondta, a beutazási korlátozást a kereskedelemre, szállítmányokra és „mindenféle másra” is kiterjesztik, de a Bloomberg szerint a beszéd után egy fehér házi tisztviselő azt mondta, nincs szó az áruszállítás felfüggesztéséről, csakis egyéni utakról. Erre aztán Trump is tweetelt egyet arról, hogy a korlátozás „az embereket állítja meg, nem az árukat”. 

Továbbra is beutazhatnak az amerikai állampolgárok közvetlen családtagjai, és az intézkedés nem vonatkozik azokra sem, akiknek állandó letelepedési engedélyük van az USA-ban. Őket viszont egyesével ellenőrizni fogják a repülőtereken. 

Trump az Európai Uniót hibáztatta, amiért nem tiltotta meg idejében a fertőzött területekről való beutazást, ezért Amerikában is új gócpontok jötte létre. Aztán saját magát dicsérte, hogy már korábban korlátozta a Kínából történő utazásokat, amivel szerinte sikerült lassítani a vírus amerikai terjedését. 

 „A vírusnak nem lesz esélye ellenünk” - mondta tízperces beszédében, és arra kérte az ellenfeleit, hogy „hagyják abba a pártoskodást, és egy nemzetként, egy családként” egyesüljenek.

Az Egyesült Államokban felfüggesztették az NBA-kosármeccseket, és megtiltották a kormányzóknak és polgármestereknek, hogy nagy létszámú gyűléseket tartsanak. Lemondták Trump coloradói és nevadai útját is. 

Bár az elnök gazdaságélénkítő lépésekről is beszélt, ez sem állította meg az amerikai részvények zuhanását. Trump szerint viszont nincs szó pénzügyi válságról, csak átmeneti jelenségről, amit sikerül majd megoldani.