Bárki kiválthat receptet, de a patikák előtt kell sorban állni

Az Emmi pénteken a Magyar Közlönyben jelentette be, hogy mától már nem csak a betegek válthatják ki a patikában a gyógyszereket, hanem barátok, ismerősök is méghozzá felírási igazolás nélkül. 

A rendeletmódosítás szerint a gyógyszer kiadható annak, aki megmondja a beteg tajszámát és saját személyazonosító adatait hitelt érdemlően igazolja. A patikák csupán a gyógyszert átvevő személy adatait rögzítik, és kiadják számára a receptre felírt gyógyszereket.

Ez azért is fontos, mert a megfertőzött vagy a fertőzésgyanús személyek a karanténból a patikába se mehetnek le.

Továbbá a járvány további terjedésének megfékezése és a patikában dolgozók egészsége érdekében El Koulali Zakariás, tiszti főgyógyszerész levelében arra kéri a gyógyszertárakat, hogy

csak annyi beteget engedjenek tartózkodni a betegforgalmi térben, ahány gyógyszerkiadó hely működik a patikában.Emellett arra kéri a gyógyszertárakat, hogy távolítsák el az orvosi vények aláírására kihelyezett tollakat, vízadagolót, poharakat, szórólapokat és újságokat, valamint a gyermeksarokban lévő tárgyakat.

(MTI, OGYEI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér