Csehország lezárja határait

külföld
2020 március 13., 11:24

Vasárnap éjféltől nem léphetnek be Csehországba külföldi állampolgárok a koronavírusjárvány miatt. "Március 16-ától, tehát hétfőre virradóra minden idegen állampolgárnak tilos lesz belépni Csehország területére, ugyanakkor a cseh állampolgárok nem utazhatnak külföldre" - jelentette be Andrej Babis miniszterelnök. Kivételt ez alól csak azok az idegen állampolgárok képeznek, akiknek tartós lakhelye van Csehországban vagy 90 naptól hosszabb tartózkodásra feljogosító vízummal rendelkeznek.

Magyar határőrük és mentősök ellenőrzik egy olasz rendszámú autó utasait a hegyeshalmi határátkelőnél.
photo_camera Magyar határőrük és mentősök ellenőrzik egy olasz rendszámú autó utasait a hegyeshalmi határátkelőnél. Fotó: Krizsán Csaba/MTI/MTVA

Ausztria ezt még nem lépte meg, de több határátkelőt is lezárt a magyar határon. Az osztrák APA hírügynökség tájékoztatása szerint a nemzetközi közúti forgalom csak a nickelsdorfi, kelénpataki és rábakeresztúri átkelőket használhatja, a vonatok pedig Szentgotthárd-Gyanafalva irányába léphetik át a határt. A kishatárforgalomban az osztrák és a magyar állampolgárok a pomogyi, a sopronkeresztúri, a rőtfalvi, a csajtai és a monyorókeréki átkelőt is használhatják.

A burdenlandi rendőrség emellett a Magyarországon visszaállított határellenőrzés okozta megnövekedett várakozási időre tekintettel azt tanácsolja, hogy akinek nincs halaszthatatlan dolga, az ne most induljon útnak Magyarországra. (Via MTI)