Hitelprogramot indít a koronavírus miatt padlóra kerülő cégeknek a német kormány

gazdaság
2020 március 13., 14:53

Felső korlát nélküli hitelprogramot indít a német szövetségi kormány a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására. A szövetségi kormány minden eddigi válságkezelő programnál nagyobb szabású, a legátfogóbb és a leghatékonyabb segítségét és garanciavállalását kínálja fel. Az egyéni vállalkozóként dolgozó taxisofőröktől kezdve a kreatív gazdaság vállalkozásain át egészen a munkavállalók tízezreit foglalkoztató cégekig bármely rászoruló gazdasági szereplő kaphat támogatást - jelentette be Peter Altmaier gazdasági miniszter Olaf Scholz pénzügyminiszterrel tartott tájékoztatóján.

Kiemelte, hogy az állami fejlesztési bank (KfW) akár 500 milliárd eurót (170 ezer milliárd forint) is képes megmozgatni.

Olaf Scholz hozzátette, hogy a KfW régóta alkalmazott és jól bevált fejlesztési banki módszerekkel és a már korábban beindított hitelprogramjaival segíti a rászorulókat, az érintett cégeket eredetileg finanszírozó bankokkal együttműködve. Az eddigi gyakorlathoz képest az a legnagyobb különbség, hogy nem határoznak meg előre egy keretet, hanem akkora összeget bocsátanak rendelkezésre, amekkorára csak szükség van.

  • A válságkezelő program első eleme a kieső bér egy részének közpénzből finanszírozott pótlására épülő rövidített munkaidő intézményének kiterjesztése, amelyről a kormány 24 óra alatt kidolgozott javaslata alapján a Bundestag pénteken döntött.
  • A második elem a KfW irányításával indított, felső összeghatár nélküli hitelprogram.
  • A program további eleme adózási könnyítésekből áll. Lehetővé teszik például, hogy a vállalkozások késedelmi kamat nélkül elhalaszthassák adófizetési kötelezettségeik teljesítését.

Ugyan az utóbbit külön kérelmezni kell az illetékes adóhatóságnál, amely azonban az eddiginél jóval gyorsabban és sokkal kisebb bürokrácia mellett dönt az ügyekben. Ez ugyancsak milliárdos nagyságrendű, a vállalkozások fizetőképességének fenntartását biztosító támogatást jelent.

A pénzügyminiszter arról is beszélt, hogy később, de még az idén egy második programot, egy gazdaságösztönző csomagot is összeállíthatnak.

A Handelsblatt arról ír, hogy a Lufthansa lehet az első vállalat, amelyik igényli az állami mentőcsomagot. (Süddeutsche Zeitung/MTI)