Kormányzati támogatással keresnek gyógyszert a koronavírusra

Gyógyszeres terápia kifejlesztésére alakul magyar konzorcium - írta péntek esti közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A kormányzati támogatással meginduló együttműködés célja nem az immunvédettséget kialakító védőoltás, hanem egy olyan terápiás készítmény létrehozása, amely a fertőzöttek szervezetében semlegesíti a vírust, írják, de hozzáteszik: 

„Sikeres fejlesztés esetén is évekig tarthat, amíg a készítmény piacra kerül, de az eredmény hosszabb távon biztos hátteret nyújthat a hasonló megbetegedések kezeléséhez, a magyar betegek ellátásához.”

Az új koronavírus által okozott megbetegedés kezelésére a szakirodalom alapján egy fúziós fehérje lehet a leginkább alkalmas, olvasható a közleményben, és ahogy minden gyógyszerkutatás, a terápiás fehérje fejlesztése is időigényes, számos kockázatot és bizonytalanságot hordoz. „A folyamatnak maradéktalanul meg kell felelnie a hatóságok által előírt szigorú követelményeknek. Ezért eredményes készítményfejlesztés esetén is évekig tarthat, amíg a készítmény piacra kerül. Ha azonban a projekt a rendkívül éles nemzetközi versenyben sikerrel jár, akár több évtizedre is megalapozhatja a koronavírus és az ahhoz hasonló megbetegedések kezelését Magyarországon.”

A minisztérium a készítmény létrehozását a rendelkezésre álló kutatás-fejlesztési forrásokból támogatja. A konzorcium vezetője az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Immunológiai Tanszéke, tagjai is a hazai felsőoktatási és gyógyszerkutatói szféra meghatározó képviselői: a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológiai Intézete, a Szentágothai János Kutatóközpont, a Richter Gedeon Nyrt. és a biotechnológiai fejlesztéseket végző ImmunoGenes Kft.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér