Kormányzati támogatással keresnek gyógyszert a koronavírusra

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Gyógyszeres terápia kifejlesztésére alakul magyar konzorcium - írta péntek esti közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A kormányzati támogatással meginduló együttműködés célja nem az immunvédettséget kialakító védőoltás, hanem egy olyan terápiás készítmény létrehozása, amely a fertőzöttek szervezetében semlegesíti a vírust, írják, de hozzáteszik: 

„Sikeres fejlesztés esetén is évekig tarthat, amíg a készítmény piacra kerül, de az eredmény hosszabb távon biztos hátteret nyújthat a hasonló megbetegedések kezeléséhez, a magyar betegek ellátásához.”

Az új koronavírus által okozott megbetegedés kezelésére a szakirodalom alapján egy fúziós fehérje lehet a leginkább alkalmas, olvasható a közleményben, és ahogy minden gyógyszerkutatás, a terápiás fehérje fejlesztése is időigényes, számos kockázatot és bizonytalanságot hordoz. „A folyamatnak maradéktalanul meg kell felelnie a hatóságok által előírt szigorú követelményeknek. Ezért eredményes készítményfejlesztés esetén is évekig tarthat, amíg a készítmény piacra kerül. Ha azonban a projekt a rendkívül éles nemzetközi versenyben sikerrel jár, akár több évtizedre is megalapozhatja a koronavírus és az ahhoz hasonló megbetegedések kezelését Magyarországon.”

A minisztérium a készítmény létrehozását a rendelkezésre álló kutatás-fejlesztési forrásokból támogatja. A konzorcium vezetője az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Immunológiai Tanszéke, tagjai is a hazai felsőoktatási és gyógyszerkutatói szféra meghatározó képviselői: a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológiai Intézete, a Szentágothai János Kutatóközpont, a Richter Gedeon Nyrt. és a biotechnológiai fejlesztéseket végző ImmunoGenes Kft.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!