Minden gyanús esetet tesztelni kéne, véli a csongrádi orvosi kamarai elnök

Egészségügy
2020 március 14., 17:01

Valamennyi, a kezelőorvosok által gyanúsnak ítélt esetet vizsgálni kéne, kellett volna, mondta Kanka Andor, a Magyar Orvosi Kamara Csongrád megyei elnöke a szeged.hu-nak. "A [...] jelenlegi tesztelési protokoll szigorú betartása a klinikusok döntéseit korlátozza [...] nem alkalmas arra, hogy a valóban fertőzött eseteket megfelelő számban azonosítsák" - mondta a szeged.hu-nak.

Kanka hivatkozott azokra az adatokra, melyek szerint Olaszországba nem közvetlenül Kínából, hanem Németországon keresztül érkezhetett a vírus - vagyis Magyarországon sem csak azokat a tüneteket mutató betegeket kéne szűrni, akik az eljárásrendben meghatározott fertőzött területekről érkeztek.

Nyilatkozatában Kanka azt is bírálta, hogy a hivatalos kommunikációból kikoptak az orvosok és járványügyi szakemberek, "akik valóban tudnák, mit kell tenni ilyen rendkívüli helyzetben". A nézőkben szerinte az a benyomás alakulhat ki, mintha a járvány elleni védekezés rendvédelmi feladat lenne.

Kifogásolta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök péntek esti bejelentésében egy szót sem szólt az egészségügyben dolgozókról, sem arról, hogy lesz-e számukra elegendő védőfelszerelés. Azt is elmondta, hogy a sebészi maszk erre nem megfelelő. Pedig védőfelszerelésre nagy szükség lenne a védekezés első vonalában, a háziorvosoknál, akiknek ráadásul nagy része 60 év feletti, már veszélyeztetett csoportba tartozik.