Izraelben 10 főben maximalizálták az együtt tartózkodók számát

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Izraelben tíz főben maximalizálták az együtt tartózkodók számát, bezártak minden nem létfontosságú intézményt, boltot, és elhalasztották a nem sürgős pereket, köztük Benjámin Netanjahu miniszterelnök korrupciós perének tárgyalását.

Az újabb drasztikus intézkedések sorában Amír Ohana igazságügyi miniszter előbb veszélyhelyzetet rendelt el a törvényszékeken, és ezzel kibővített az átmeneti kormány jogköreit, majd elrendelte a nem sürgős bírósági ügyek befagyasztását. Benjámin Netanjahu korrupciós ügyeit kedden kezdte volna tárgyalni a jeruzsálemi bíróság, de ezt május 24-re halasztották.

Vasárnaptól bezártak minden oktatási intézményt, és megtiltottak minden 10 főnél nagyobb gyülekezést. Az autókban maximum 2 utas közlekedése ajánlott, és csak a legszükségesebb esetben szabad igénybe venni a közösségi közlekedést, akkor is állandó utaskártyával, és nem készpénzzel fizetve.

Bezárták az összes bevásárlóközpontot, vendéglőt, kocsmát, szórakozóhelyet és sportközpontot, csak az élelmiszereket áruló boltok és a gyógyszertárak működnek mostantól. Szintén zárva lesznek az állatkertek, színházak, sportcsarnokok, vidámparkok, nemzeti parkok. Nem nyitnak meg a férfiaknak a mikvék, a rituális fürdők sem, és az imahelyeken, a zsinagógákban, a templomokban és a mecsetekben is csak tízen lehetnek együtt, egymástól 2 méteres távolságra imádkozva.

Értesítették a hétvégi eltávozásukról vasárnap a laktanyákba visszatérő katonákat, hogy várhatóan legalább egy hónapig nem kapnak eltávozást.

A munkahelyeket, ahol ez lehetséges, át kell állítani távmunkára, és ahol továbbra is együtt kell dolgozni, ott az emberek közötti legalább 2 méteres távolságot kell tartani.

Fotó: Emmanuel Dunand/AFP

Az egészségügyi minisztérium jelentése szerint vasárnapra elérte a 200-at a COVID-19 vírussal fertőzöttek száma az országban. Ketten vannak súlyos állapotban, 11 közepesen súlyos beteg van. 34 ismert fertőzött, aki nem mutat komolyabb tüneteket, az otthonába zárkózva tartózkodik a hatóságok felügyeletével. (MTI)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót