Kovács Zoltán: A kormány megteremtette az egyértelmű, hiteles és megbízható információáramlás alapjait

POLITIKA
2020 március 15., 08:35

A kormány megteremtette az egyértelmű, hiteles és megbízható információáramlás alapjait a koronavírus-járvánnyal összefüggésben, a fertőzésről a lakosság a koronavirus.gov.hu internetes oldalon érheti el a legfrissebb, legegyértelműbb és legpontosabb tudnivalókat – mondta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár, a kommunikációs akciócsoport vezetője a Kossuth rádiónak.

A kormány képviselője az álhírek, pletykák és mendemondák lehető leggyorsabb megszüntetését nevezte a legfontosabb feladatnak.

Felelősségteljesen kell beszélni a vírusról, számít, amit és ahogy beszélünk, különösen fontos tanácsok ezek a szenzációhajhász sajtónak, kiemelten az ellenzéki médiumoknak – mondta.

Kovács Zoltán az igazságtartalom nélküli pletykákra példaként említette a Budapest és Debrecen lezárásáról szóló álhíreket, amik 3-4 napig tartották magukat.

A kormány mindig rendszerezetten a közvélemény és a sajtó rendelkezésére bocsájtja a megbízható híreket, naponta egyértelmű eligazodást kínál azzal, hogy a szakértők az operatív törzs ülései után, minden délután kiállnak a sajtó elé és tájékoztatást adnak a rendelkezésre álló információkról – mondta az államtitkár, aki mindenkit arra kért, hogy az ott elhangzottakból kiindulva tájékoztasson.

(Itt írtunk arról, hogy egyetlen egészségügyi szakembert sem állítottak ki a pénteki vírusügyi sajtótájékoztatóra, így nem sok értelme volt kérdezni.)

Kovács szerint a kialakult helyzet, így például az iskolalátogatás felfüggesztése, megköveteli, hogy a lakosság is fokozott figyelemmel kövesse a kormányzati tájékoztatást.

Kovács Zoltán azt mondta, az álhírek terjesztése mellet az ellenzék „politikai felelőtlensége” is veszélyes lehet, amennyiben politikai haszonszerzés miatt fogalmazzák meg kijelentéseiket.

photo_camera Fotó: Botos Tamás/444

Azt mondta, Magyarországnak minden anyagi eszköz rendelkezésére áll a koronavírus elleni védekezéshez, a veszélyhelyzet elrendelése megteremtette a források elérését. „Erőforrásokban, cselekedetekben, elszántságban nem lehet hiány” – mondta.

A kommunikációs akciócsoport vezetője azt mondta, a támadások helyett egyértelmű összefogást várnak az ellenzéktől, ez Magyarország és a magyar emberek érdeke. Szerinte az ellenzéknek el kell fogadnia, hogy mivel a kormány felügyeli azokat a szervezeteket, amiknél az információk rendelkezésre állnak, a legfrissebb és legmegbízhatóbb tájékoztatás a kabinettől indulhat. A kormány és a Fidesz-KDNP folyamatosan tájékoztatja az ellenzéki pártokat – mondta.

Az államtitkár szerint a kormánynak az egészség, az emberi élet védelme az első, ugyanakkor 10 akciócsoportján keresztül arra is felkészül, miként lehet megvédeni a munkahelyeket és a járvány után újraindítani a gazdaságot – írja az MTI.