Trump próbálja elcsábítani Németországból a koronavírus oltóanyagán dolgozó kutatókat

külföld
2020 március 15., 14:45

Német kormányzati körökre hivatkozva a Welt am Sonntag arról ír, hogy konfliktus alakult ki a német és az amerikai kormány között, mert miközben egy tübingeni cég, a CureVac nagy erőkkel dolgozik a koronavírus elleni védőoltás kidolgozásán, 

az Egyesült Államok több pénzt ígérve megpróbálta elcsábítani a kutatókat, illetve kizárólagos jogokat akart szerezni az oltóanyagra. A német kormány pedig megpróbálja ezt megakadályozni.

A CureVac egyébként az állami tulajdonú Paul Ehrlich Intézettel dolgozik az oltóanyag kifejlesztésén. De Daniel Menichella, aki múlt szerdáig a céget vezette, március elején részt vett egy gyógyszerészeti találkozón a Fehér Házban, amin Trump is jelen volt.

Daniel Menichella március elején a Fehér Házban
photo_camera Daniel Menichella március elején a Fehér Házban Fotó: Andrew Harnik/AP

A Welt információi szerint Trump egymilliárd dollárt ajánlhatott az oltóanyagért, amit a német kormányban eléggé problematikusnak tartanak. A Paul Ehrlich Intézet állami tulajdonban van, ha csak a kutatómunkáról lenne szó, az eladást könnyen meg tudják akadályozni, de mivel a CureVac magáncég, a teljes tiltásra csak különleges körülmények között lenne lehetőség. 

A egészségügyi minisztérium most tárgyal a céggel. A minisztérium szóvivője a lapnak azt mondta, a kormány abban érdekelt, hogy a koronavírus elleni oltóanyagot Németországban és Európában fejlesszék ki. Ezért ezzel kapcsolatban most intenzíven tárgyalnak a céggel. Ez valószínűleg egy pénzügyi ajánlatot jelent, de a lap információi szerint erről pénteken még nem tudtak megegyezni.

A CureVac tervei szerint a kísérleti oltóanyag júniusra vagy júliusra készülne el, csak azután tesztelhetnék embereken. (Welt/Reuters)