Vizsgálati fogságba vettek négy bírót Szlovákiában

Az igazságszolgáltatás akadályozása és korrupció alapos gyanúja miatt Szlovákiában éjjel vizsgálati fogságba vettek négy bírót és egy másik embert azok közül, akiket még szerdán vett őrizetbe a szlovák rendőrségnek az a különleges alakulata, ami a több súlyos bűncselekménnyel vádolt nagyvállalkozó, Marián Kocner egyik bűnügyében vizsgálódik.

A szlovák rendőrség különleges alakulatának (NAKA) Köd nevű csoportja, ami a több súlyos bűncselekménnyel – köztük a 2 évvel ezelőtti újságíró-gyilkosság megrendelésével – vádolt Marián Kocner egyik bűnügyében vizsgálódik, szerdán közel másfél tucat személyt, köztük 13 bírót vett őrizetbe. Közülük 8 ellen indítottak eljárást igazságszolgáltatás akadályozása és bíróságok függetlenségének befolyásolása, illetve korrupció alapos gyanúja miatt. Az ügyben eljáró különleges bíróság 8 gyanúsított közül 5 vizsgálati fogságba vételét rendelte el szombaton, köztük van az igazságügyi tárca egyik volt államtitkára, Monika Jankovská is – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

Sajtóinformációk szerint Jankovská a nagyvállalkozó Kocnerrel, annak egyik peres ügyével – egy rendkívül nagy összegű váltóhamisítással – összefüggésben váltott üzeneteket. A rendőrségi csoport, ami a szerdai őrizetbe vételeket végrehajtotta, az ún. Threema-ügyet vizsgálja. Ennek központi eleme, hogy Kocner állítólag több közszereplővel, köztük bírákkal is kapcsolatot tartott a Threema nevű, kódolt üzenetváltást lehetővé tévő alkalmazáson keresztül. A már több súlyos bűncselekménnyel vádolt Marián Kocner ellen a NAKA szerdán bírók megvesztegetésének gyanújával is eljárást indított. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér