A brit kormányban úgy számolnak, még egy évig fog tartani a járvány, és ötből négy ember elkapja a fertőzést

külföld
2020 március 16., 06:46

Az angol közegészségügyi kormányszerv, a Public Health England (PHE) belső számításai szerint a koronavírus-járvány jövő tavaszig fog tartani Nagy-Britanniában. Az erről szóló, nem nyilvános dokumentumot a Guardian mutatta be, amiből az is kiderült, hogy a brit kormány szerint

az emberek 80 százaléka el fogja kapni a fertőzést, és 15 százalékuk, csaknem nyolcmillió ember kórházba is kerülhet.Ez azért is érdekes, mert Chris Whitty, a kormány egészségügyi főtanácsadója eddig azt mondta, a 80 százalékos fertőzés a lehető legrosszabb forgatókönyv, a valóságban ennél valószínűleg jobban alakulnak majd a dolgok. Az elemzés szerint viszont egyértelműen arra számítanak, hogy ötből négy ember el fogja kapni a fertőzést. A dokumentumban úgy számolnak, hogy félmillió olyan brit fog kórházba kerülni a koronavírus miatt, aki létfontosságú munkát végez.

Ha elfogadjuk a fenti számokat és a nagyrészt konszenzusos egyszázalékos halálozási arányt, akkor a briteknél több, mint félmillióan halhatnak bele a betegségbe. 

photo_camera Maszkos járókelők Londonban Fotó: Ilyas Tayfun Salci/Anadolu Agency

A lap megszólaltatta a Kelet-Angliai egyetem egyik epidemiológusát, aki szintén valószínűnek tartja, hogy a járvány még egy évig fog tartani. Ő viszont arra számít, hogy nyáron - a szezonális influenzához hasonlóan - valamelyest visszaesik majd a fertőzésszám, hogy aztán novemberben ismét növekedésnek induljon. Hosszú távon azt jósolja, hogy az új típusú koronavírus az emberiséggel marad, de ahogy immunitást szerzünk vele szemben, úgy egyre kevésbé okoz majd súlyos problémákat.

A dokumentumban arról is írnak, hogy

  • a laborok már most képtelenek tartani a lépést a tesztre váró betegek számának növekedésével,
  • mostantól csak a nagyon súlyos tüneteket mutató, már kórházban fekvő betegeket fogják tesztelni, valamint azokat, akik olyan gondozó otthonban vagy fogvatartási helyen vannak, ahol már feltűnt a koronavírus,
  • még a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) munkatársait sem fogják tesztelni, pedig ők különösen nagy eséllyel adhatják át a fertőzést.