A brit kormányban úgy számolnak, még egy évig fog tartani a járvány, és ötből négy ember elkapja a fertőzést

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az angol közegészségügyi kormányszerv, a Public Health England (PHE) belső számításai szerint a koronavírus-járvány jövő tavaszig fog tartani Nagy-Britanniában. Az erről szóló, nem nyilvános dokumentumot a Guardian mutatta be, amiből az is kiderült, hogy a brit kormány szerint

az emberek 80 százaléka el fogja kapni a fertőzést, és 15 százalékuk, csaknem nyolcmillió ember kórházba is kerülhet.Ez azért is érdekes, mert Chris Whitty, a kormány egészségügyi főtanácsadója eddig azt mondta, a 80 százalékos fertőzés a lehető legrosszabb forgatókönyv, a valóságban ennél valószínűleg jobban alakulnak majd a dolgok. Az elemzés szerint viszont egyértelműen arra számítanak, hogy ötből négy ember el fogja kapni a fertőzést. A dokumentumban úgy számolnak, hogy félmillió olyan brit fog kórházba kerülni a koronavírus miatt, aki létfontosságú munkát végez.

Ha elfogadjuk a fenti számokat és a nagyrészt konszenzusos egyszázalékos halálozási arányt, akkor a briteknél több, mint félmillióan halhatnak bele a betegségbe. 

Maszkos járókelők LondonbanFotó: Ilyas Tayfun Salci/Anadolu Agency

A lap megszólaltatta a Kelet-Angliai egyetem egyik epidemiológusát, aki szintén valószínűnek tartja, hogy a járvány még egy évig fog tartani. Ő viszont arra számít, hogy nyáron - a szezonális influenzához hasonlóan - valamelyest visszaesik majd a fertőzésszám, hogy aztán novemberben ismét növekedésnek induljon. Hosszú távon azt jósolja, hogy az új típusú koronavírus az emberiséggel marad, de ahogy immunitást szerzünk vele szemben, úgy egyre kevésbé okoz majd súlyos problémákat.

A dokumentumban arról is írnak, hogy

  • a laborok már most képtelenek tartani a lépést a tesztre váró betegek számának növekedésével,
  • mostantól csak a nagyon súlyos tüneteket mutató, már kórházban fekvő betegeket fogják tesztelni, valamint azokat, akik olyan gondozó otthonban vagy fogvatartási helyen vannak, ahol már feltűnt a koronavírus,
  • még a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) munkatársait sem fogják tesztelni, pedig ők különösen nagy eséllyel adhatják át a fertőzést.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér