Kína felháborodva fogadta, hogy Mario Vargas Llosa szerint onnan származik a koronavírus

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Írtunk már mi is arról, hogy amióta Kínában sikerült a jelek szerint megfékezni a koronavírust, és a járvány gócpontja átkerült Európába, a pekingi propaganda egyre nagyobb erőkkel dolgozik azon, hogy a vírus nem is Kínából indult világhódító útjára. 

Nemrég például a kínai külügyi szóvivő utalgatott arra, hogy a vírust az amerikai hadsereg vitte be magával Vuhanba, most pedig a világhírű perui író, Mario Vargas Llosa szavai ellen keltek ki.

Fotó: Oscar Gonzalez/NurPhoto

Mint a Quartz írja, a perui kínai nagykövetség arról adott ki egy közleményt, hogy a Nobel-díjas író felelőtlenül válogatta meg a szavait, amikor a spanyol El País című lapban arról írt vasárnap, hogy a koronavírus Kínából származik. 

A 83 éves író cikkében arról írt, hogy a járvány miatt a társadalom mintha visszatérni készülne a középkorba, amikor az életet a pestistől való félélem határozta meg. És ez nem történt volna meg, ha a kínai politikai rendszer nem hallgattatta volna el azokat, akik már az elején fel akarták hívni a figyelmet az új vírus jelentette veszélyre (erről részletesen ebben a cikkünkben írtunk). 

A kínai nagykövetség közleménye szerint Varga Llosa megjegyzései arról, hogy Kínából származik a vírus, alkalmasak a stigmatizálásra, említik a WHO ajánlását is, mely szerint nem jó egy betegséget egy konkrét földrajzi helyhez kötve elnevezni, és a közlemény szerint ésszerűtlen és nem konstruktív egy másik ország politikai rendszerét támadni egy olyan időben, amikor mindenkinek összefogva kéne fellépnie a járvány ellen. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó