Magyarország is lezárja a határait, csak az élelmiszerboltok és gyógyszertárak maradnak nyitva

Azt tudjuk, hogy a koronavírus-járvány kezelése hosszadalmas és nehéz feladat lesz, mondta a miniszterelnök napirend előtti felszólalásában. Orbán Viktor szerint különösen komoly terhelés éri majd az egészségügyi és rendvédelmi dolgozókat. Megköszönte a magyar emberek eddigi fegyelmezettségét, 

sokszor kerültünk nehéz helyzetbe, de csak az összefogás segít,

tette hozzá. Figyelmeztetett: a napokban át lép a következő szintre a járvány, és tömeges megbetegedésekre kell számítani. Csak egy valami segíthet:

a társas találkozások számát kell csökkenteni,

mondta. Orbán új döntéseket is bejelentett, amik éjféltől érvényesek:  

  • Magyarország határait lezárják, 
  • a rendezvényeket betiltják,
  • a szórakozóhelyeket, mozikat bezárják,
  • a kávézók és az éttermek, boltok csak délután háromig lesznek nyitva, kivéve a patikák és az élelmiszerboltok. 

"Nagyon komoly munkanélküliségi hullám fenyegeti Magyarországot,"

ezért a jövőben a munkahelyvédelemre is koncentrál majd a kormány, tette hozzá Orbán. Szerinte az egész magyar gazdaság bajba kerül, de nem egy időben: vannak olyan ágazatok, ahol a baj már bekopogtatott. Hozzátette: elsősorban a turizmus és a vendéglátás van bajban. Felkérte Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert, hogy konzultáljon a már bajba jutott ágazatok képviselőivel, hogy gyors intézkedéseket hozhassanak. Egyértelműsítette, hogy a járvány a költségvetést és a gazdasági terveket is felülírja. 

Orbán szerint a Magyar Orvosi Kamara javaslatait ismerik, és befogadják, amikor aktuálisak lesznek, bevezetik azokat. 

Kovács Zoltán államtitkár egy nappal korábban még politikai akciónak minősítette ugyanezt.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér