Országos tisztifőorvos: A járvány Magyarországon is egy újabb szintre lépett

Egészségügy
2020 március 16., 15:20

 "Nyomatékosítom, hogy a járvány Magyarországon is egy újabb szintre lépett," jelentette az országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján. Müller Cecília hozzátette: 

a következő napokban belépünk a csoportos megbetegedések szakaszába, mikor már nem fogjuk tudni megmondani, hogy ki kitől kapta el a vírust.

Jelen pillanatban is már vannak olyan fertőzöttek, akiknél már nem lehet egyértelműen megmondani, hogy honnan származik a fertőzés. Müller hangsúlyozta: 

egy láthatatlan ellenséggel kell szembeszállnunk a következő hetekben, hónapokban. Ez idő alatt egyikünk élete sem lesz olyan, mint korábban.

A járvány mérséklésében mindenkinek megvan a maga szerepe, tette hozzá. Az országos tisztifőorvos az alábbiakat tanácsolta:

  • mindenki minimalizálja a kontaktusokat, ne menjen közösségbe,
  • aki teheti, maradjon otthon. 
  • Az idősekre a legveszélyesebb a vírus, ezért náluk különösen fontos, hogy a következő időszakban maradjanak otthon.
  • A személyes higiénia és a kézmosás továbbra is kiemelten fontos.

"A felelős magatartásra azért van szükség, hogy amennyire csak lehet elhúzódjon a járvány görbéje, hogy folyamatosan terhelje az egészségügyi-rendszert,"

zárta tájékoztatóját az országos tisztifőorvos.

photo_camera Fotó: Varga György/MTI/MTVA

Már negyven olyan személy ellen intézkedtek rendőrök, akik nem tartották be a rájuk kirótt kötelező hatósági karantént,

tájékoztatott az operatív törzs ügyeleti vezetője. Lakatos Tibor ezredes bejelentette, hogy azok a boltok, amik megszegik az éjféltől érvényes zárvatartási szabályt, félmillió forintos bírságra számíthatnak. Keddtől délután három után csak a gyógyszertárak, a drogériák, a benzinkutak és az élelmiszerboltok lehetnek nyitva Magyarországon. 

Pintér Sándor belügyminiszter és a több mint negyven magyar kormányzati alkalmazott, akik találkoztak a koronavírusos marokkói miniszterrel, első tesztje negatív lett, 

válaszolta újságírói kérdésre Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos a 444 kérdésére nem árulta el konkrétan, hogy 

pontosan hány egészségügyi dolgozó van jelenleg karanténban, mert koronavírusos beteget ápoltak megfelelő védőfelszerelés nélkül.

Elismerte, hogy többen vannak most karanténban egészségügyi dolgozók, "mert szoros kontaktusnak minősültek a járványügyi vizsgálat során". A saját intézményükben lettek elkülönítve, tette hozzá, "négy-öt helyen, tízes nagyságrendben".

link Forrás

Jó hír Müller szerint, hogy mindegyikük egészséges és az első teszt mindannyiuknál negatív lett. Arra a kérdésre, hogy miért nem közöl már olyan adatokat a kormány a fertőzöttekről, amiket korábban, hogy hol él és hány éves, Müller nem válaszolt érdemben.