Rendkívüli állapot Romániában, akár az alapvető élelmiszerek és gyógyszerek árát is befagyaszthatják

külföld
2020 március 16., 15:26

Rendkívüli állapotot vezettek be 30 napra Romániában az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében, az erről szóló elnöki rendeletet hétfőn adta ki Klaus Iohannis államfő.

A rendkívüli állapot idejére felfüggesztik valamennyi oktatási intézmény tevékenységét, egyszerűsítik az egészségügyi felszerelések beszerzésének szabályait, korlátozzák az ügyfélfogadást a közintézményekben, az igazságszolgáltatás pedig csak a sürgős ügyeket tárgyalja.

A rendkívüli állapot felhatalmazza a hatóságokat, hogy azonnal vagy - a járványügyi helyzetnek megfelelően - fokozatosan korlátozzák a polgárok szabadságjogait, befagyasszák az alapélelmiszerek, egészségügyi készítmények és energiahordozók árát.

Az azonnal hatályba lépő intézkedések között a belügyminisztérium alá rendelik a mentőszolgálatot, az önkormányzati (helyi) rendőrséget, önkéntes tűzoltóságot, felhatalmazzák a kormányt, hogy közbeszerzési eljárás nélkül vásárolja meg a járvánnyal szembeni védekezéshez szükséges egészségügyi berendezéseket és védőfelszereléseket, segélycsomaggal támogassa a járvány következményei által sújtott gazdasági szereplőket.

A rendkívüli állapot idején fokozatosan bevezethető intézkedésekről a belügyminiszter, illetve a katasztrófavédelmi államtitkár dönt a kormányfő által ellenjegyzett katonai rendelettel. Ezek az intézkedések ideiglenesen korlátozhatják a mozgási, gyülekezési és gazdasági szabadságot, a sztrájkjogot, a családi- és magánélethez, a lakhely sérthetetlenségéhez, az oktatáshoz, és a magántulajdonhoz való jogot.

Iohannis az ország lakosságához intézett televíziós beszédében kifejtette: Románia csak akkor tudja hatékonyan felvenni a harcot a koronavírus-járvánnyal, és megvédeni állampolgárai életét, ha késlekedés nélkül a meghozza a legdrasztikusabb óvintézkedéseket.

Az elnök leszögezte: a közszolgáltatások, energiaellátás működni fognak, és szükség esetén befagyasztják a gyógyszerek, alapélelmiszerek, villamosenergia-, víz-, gáz- és távhőszolgáltatás, üzemanyagok árát, az utóbbi három hónap átlagát véve alapul. A rendkívüli állapot idején az egészségügyi intézmények versenyvizsga nélkül felvehetnek új alkalmazottakat, a hatóságok pedig - fokozatosan és szükség esetén - lezárhatják az országhatárokat, elrendelhetik a közúti, vasúti, légi és vízi közlekedés korlátozását - tette hozzá az államfő.

Iohannis köszönetet mondott a koronavírus-járvánnyal fáradhatatlanul küzdő orvosoknak és egészségügyi alkalmazottaknak, ugyanakkor felhívást intézett polgártársaihoz, hogy a társadalmi érintkezéseiket a minimálisra csökkentve segítsék a járvány terjedésének megfékezését.

A rendkívüli állapot bevezetéséről szóló rendelet azonnal hatályba lépett, de öt napon belül a parlamentnek is jóvá kell hagynia. (MTI)