A szlovák miniszterelnök szerint április végén tetőzhet a járvány, és akár a lakosság 40 százaléka is megfertőződhet

Bár a konkrét elemzéseket nem hozta nyilvánosságra a szlovák kormány, Peter Pellegrini miniszterelnök hétfőn nyíltan beszélt a koronavírus-járvány várható lefolyásáról. A Parameter.sk beszámolója szerint a leköszönő kormányfő elmondta, hogy

ha fegyelmezett a lakosság, akkor elérhető, hogy 40 százalék alatt maradjon a fertőzöttségi szint, míg más országokban ez a szám kétszer ennyi, 80 százalék is lehet a különböző modellezések szerint.

A járvány tetőzését április végére, május elejére várják Szlovákiában, és csak május második felétől fog csökkeni az új esetek száma. Pellegrini nem kertelt:

az előrejelzések szerint ekkor, a tetőzéskor lépi túl az egészségügy kapacitásait.

Fotó: JOE KLAMAR/AFP

Szlovákiában jelenleg 84 koronavírus-fertőzöttről tudnak, közülük 

22-en vannak kórházban, míg a többiek otthoni karanténban tartózkodnak. Két beteget ápolnak intenzív osztályon, de egyiküknek sincs szüksége gépi lélegeztetésre. 

A szlovák Regiojet vasúttársaság közben több intézkedést is hozott a koronavírus-helyzet miatt: bezáratta azokat a jegypénztárokat, ahol az eladót nem védte védőüveg, és

az utasoknak kötelező védőmaszkkal, kendővel, vagy sállal takarni az arcukat a vonaton.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér