Ausztrál tudósok azonosították, hogy milyen választ ad immunrendszerünk a koronavírusra

külföld
2020 március 17., 07:45

Ausztrál orvosok feltárták, milyen immunválaszt ad az emberi szervezet a koronavírusfertőzésre. A Nature Medicine-ben ma, kedden megjelent tanulmányuk szerint a betegségből felépülők szervezete úgy reagál a koronavírusra, mint az influenzára.

Kutatásuk, melyben azt igyekeztek meghatározni, hogy milyen immunsejtek termelődnek válaszul a fertőzésre, segíthet a vírus elleni védőoltás kifejlesztésében is - mivel a védőoltás lényege, hogy a megfelelő immunválaszt váltsa ki a szervezetből, a fejlesztésüket segíti, ha tudjuk, mely sejtek termelését kell stimulálni.

"A felfedezés azért fontos, mert végre tényleg kezdjük megérteni, hogyan veszi fel a harcot az új típusú koronavírussal a szervezetünk" - mondta a BBC-nek a tanulmány társszerzője, Katherine Kedzierska. Kutatásukat szakértők áttörésként értékelték.

Azt, hogy a szervezet képes a betegség leküzdésére, már csak abból is tudtuk, hogy világszerte már csaknem nyolcvanezer gyógyult beteget tartanak nyilván. De ezidáig ismeretlen volt, hogy hogyan győzi le a szervezet a betegséget.

A kutatásban egy 47 éves, a fertőzést leszámítva egészséges, enyhe tüneteket mutató kínai, Vuhanból származó, Ausztráliában kórházba került nő gyógyulását vizsgálták. Ő 14 nap alatt lábalt ki a betegségéből. Három nappal azelőtt, hogy jelentős javulásnak indult volna az állapota, vérében felfedezték azokat az immunsejteket, amik a kutatók szerint az influenzás betegekben is megjelennek, mielőtt jobbra fordulna az állapotuk.

Mint mondják, ha meg tudják állapítani, hogy mikor jelennek meg egy beteg szervezetében ezek az immunsejtek, az segít a prognózis felállításában, a betegség lefolyásának megbecslésében. "Ha tudjuk, hogy mikor milyen választ ad az immunrendszerünk, akkor meg tudjuk becsülni, hogy ki hol tart a gyógyulásban" - mondta a BBC-nek Bruce Thompson, a Swinburne-i Műszaki Egyetem egészségtudományi tanszékének dékánja, aki maga nem vett részt a kutatásban. (Via BBC)