Azt kérik a gyermekorvosok, hogy fertőzésgyanús gyerekeket ne vigyenek a rendelőkbe

Koronavírus-fertőzés gyanújával ne vigyék gyermeküket a rendelőbe vagy a gyermekorvosi ügyeletre, hanem hívják telefonon a házi gyermekorvosukat, vagy a tájékoztató zöldszámok valamelyikét - kérik közleményükben a gyermekorvosok szervezetei, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) és a Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Tudományos Társasága (BKGYT).

Ajánlásuk szerint

  • aki koronavírusos területen járt, de tünetmentes, térjen haza, és mielőtt visszamenne dolgozni, konzultáljon a háziorvosával és munkaadójával;
  • ha közvetlenül érintkezett fertőzöttel is, akkor haladéktalanul tájékoztassa telefonon a háziorvosát, kövesse utasításait, és maradjon otthon;
  • ha tünetei is vannak, haladéktalanul tájékoztassa telefonon háziorvosát, kövesse az utasításait, és maradjon otthon.

Ha valaki bizonytalan abban, hogy a gyermeke megfertőződött-e, ne vigye a gyermekét rendelésre vagy ügyeletre, hanem telefonon hívja házi gyermekorvosát, vagy a 06-80/277-455, 06-80/277-456 zöld számokat.

A megelőzés érdekében arra kérték a szülőket, gyakran mossák meg szappannal gyermekük kezét és a sajátjukat is, szappan hiányában használjanak alkohol alapú fertőtlenítőszert, tartsanak legalább 1 méter távolságot a köhögő, tüsszögő vagy lázas emberektől, tanítsák meg gyermeküket vállhoz vagy könyökhöz fordított fejjel köhögni, tüsszenteni, csak akkor viseljenek maszkot, ha influenzaszerű vagy megfázásos tüneteik vannak, vagy ha zsúfolt téren halaszthatatlan intézni valójuk van, továbbá a használt maszkokat és papírzsebkendőket zárt tárolóba dobják ki. (Via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér