Bezárja az összes játszóterét, és tálalókonyhákat nyit a rászoruló gyerekeknek a Fővárosi Önkormányzat

Egészségügy
2020 március 17., 15:58

„Minden egyes kerületben lesz egy tálalókonyha, ahová be tudnak menni azok a gyerekek, akiknek szükségük van arra a napi egyszeri főétkezésre, amit eddig az iskola biztosított számukra” - jelentette be Facebook-videóban kedden Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és Gy. Németh Erzsébet alpolgármester.

Elmondták, elsősorban az iskolában rászorultság miatt egyébként is ingyen étkező gyerekeket célozzák az intézkedéssel, de kerületenként a kerületi önkormányzat és a tankerületek közösen mérik majd fel, pontosan hány diáknak van erre szüksége - hangzott el.

Gy. Németh Erzsébet szerint ahhoz, hogy a kezdeményezésük mindenki számára elérhető legyen, szükség van arra is, hogy az iskolákban ügyeletben felügyelt gyerekek étkezhessenek is az intézményben, ezt azonban jelenleg az iskolabezárásról hozott kormányhatározat nem engedélyezi. Kezdeményezték a szabályok módosítását.

Karácsony Gergely emellett közölte azt is: egyes kerületi önkormányzatokat követve a Fővárosi Önkormányzat központi döntést hozott a kerületi játszóterek bezárásáról, „amik járvány idején sajnos kiváló terjesztői a vírusnak”. Az önkormányzat azt kéri, ha szabadba mennek a gyerekekkel, a fővárosiak akkor is ügyeljenek arra, hogy kerüljék más emberek közelségét.

Karácsony és Gy. Németh közölték, a megnövekedett önkormányzati idősgondozási feladatokra igyekeznek új erőforrásokat bevonni - például két önkormányzati cég járműparkjából is átállítanak 20-30 autót, hogy azokkal az önkormányzat dolgozói ételt és élelmiszert vihessenek az otthon maradt időseknek.

„Központi kormányzati segítség nélkül azonban aligha bírják a kerületi önkormányzatok megfelelően ellátni ezeket a feladatokat”

- mondta, majd hozzátette: ha már anyagi támogatást nem kapnak erre az önkormányzatok, fontos lenne, hogy a megfelelő védőfelszerelés biztosításában (az önkormányzat egészségügyi dolgozóinak és az idősgondozóknak egyaránt) segítene a kormányzat.

A parkolás ingyenessé tételét sokan kérték a fővárostól, de ez „éppen a járvánnyal szembeni védekezés szempontjából rossz döntés lenne” Karácsony szerint. A fővárosban parkoló autók száma ugyanis egyáltalán nem csökkent, és ha fizetés kivezetésével sehogy nem lehetne limitálni az egyes parkolóhelyek használatának időtartamát, az az egészségügyi dolgozóktól, és „más fontos szolgáltatóktól” venné el a parkolóhelyeket.

Azt viszont folyamatosan mérlegeli a Fővárosi Önkormányzat, hogy az egészségügyi dolgozók számára ingyenessé tegyék-e a parkolást a fővárosban.

Országszerte intézkednek az önkormányzatok

A napokban több vidéki városban, például Szolnokon, Székesfehérváron, Kaposváron, Miskolcon, Pécsen, Siófokon és Salgótarjánban is hoztak önkormányzatok hasonló járványügyi intézkedéseket.

  • Szolnokon szerdától bezárják valamennyi óvodát és bölcsődét és a város valamennyi játszóterét bezárják. Az idős, egyedülálló, segítségre szoruló lakosoknak pedig segítenek az alapvető élelmiszerek beszerzésében, gyógyszerek felíratásában és kiváltásában.
  • A székesfehérvári önkormányzat telefonos ügyfélszolgálatot állított fel és e-mailben is várja azoknak a 70 év feletti embereknek a jelentkezését, akik vállalják, hogy egészségük védelmében otthon maradnak és segítséget kérnek a mindennapi ellátásukhoz.
  • Kaposváron az idősotthonokban látogatási tilalmat vezettek be, az idősklubok működését szüneteltetik. Az önkormányzat arra kéri az időseket, jelezzék, ha segítségre szorulnak a bevásárláshoz, gyógyszereik beszerzéséhez. Keddtől a múzeumok és a könyvtárak sincsenek nyitva, a könyvek kölcsönzési ideje automatikusan meghosszabbodik. Az uszodát kizárólag versenyzők használhatják, a termálfürdő gyógyrészlege korlátozottan üzemel.
  • Pécsen a vásárcsarnok szerdától korlátozásokkal működik, a belépésre és kilépésre egymástól távol eső ajtók szolgálnak, és a csarnokban egyszerre legfeljebb száz ember tartózkodhat. Csak kétméteres védőtávolságot tartva lehet majd várakozni az épületben és azon kívül.
  • Miskolcon járőrszolgálatot indítanak, hogy hazaküldjék a plázákban időző diákokat.
  • Siófokon ingyenessé tették a parkolást, egy helyi hotel pedig ingyen ajánlja fel a szobáit az önkéntes karanténba vonulóknak.
  • Salgótarjánban is bezárnak a játszóterek, és nemcsak az önkormányzat fenntartásában lévő, hanem Salgótarján egész közigazgatási területén működő óvodákban és bölcsődékben rendkívüli szünetet rendeltek el keddtől. Átmenetileg bezárták a városi uszodát is.

- írja az MTI.