Vége a nyilvános miséknek, de nem zárja be a templomokat a magyar katolikus egyház

Hét pontos nyilatkozatot tett közzé a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a járvány idején követendő egyházi gyakorlatról. Közleményük szerint

  • nem rendelik el a templomok bezárását, mert azok "mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen fontosak";
  • mindazonáltal azt írják, hogy a nyilvános liturgiák március 22-től, a nagyböjt negyedik vasárnapjától szünetelnek;
  • ugyanakkor azt is írják, hogy "a paptestvérek" továbbra is tartsanak szentmiséket, a híveket meg arra ösztönzik, hogy "otthonról kapcsolódjanak be a szent cselekményekbe";
  • Azt a megyéspüspökök belátására bízzák, hogy felmentést adnak-e a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól, az MKKP ehhez megadja az elvi hozzájárulást.
  • Emellett azt is hangsúlyozták, hogy ha "valaki számára súlyos okból lehetetlenné válik az eucharisztikus ünneplésben való részvétel", az helyette "töltsön kellő időt imádsággal egyénileg vagy a családban".
  • A járványra tekintettel lehetővé teszik az általános feloldozás megadását.

(Via Magyarkurir)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér