Visszaélt egy férfi adataival a Fidesz, és a bíróságon sem tudták bizonyítani, hogy nem

POLITIKA
2020 március 17., 10:24

Egy férfi pert indított a TASZ segítségével a Fidesz ellen, mert folyamatosan fideszes kampányanyagokat kapott az email címére anélkül, hogy megadta volna a pártnak az elérhetőségét. A másodfokú ítélet szerint a Fidesz nem tudta bizonyítani, hogy a férfi hozzájárult az adatai megadásához.

A bíróságon védekezésben a Fidesz még két aláírásgyűtjő ívet is bemutatott, hogy bizonyítsa, a férfi hozzájárul az adatai kiadásához, de a férfi tagadta, hogy ez megtörtént volna. Ezért a Fidesznek bizonyítania kellett, hogy az aláírások eredetiek, és először a párt kérte is a bíróságot, hogy rendeljen ki egy írásszakértőt, de később ezt visszavonta, így nem tudták bizonyítani, hogy az aláírások eredetiek.

Az ítélet szerint bebizonyosodott, hogy a Fidesz politikai marketing céljából jogellenesen kezelte a személyes adatokat.Valószínűleg nem egyedi esetről van szó, ezért a TASZ kezdeményezte a Fidesz politikai marketing célú adatkezeléseinek átfogó vizsgálatát a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál. A hatóság tájékoztatása szerint más bejelentő kérelme alapján már folyamatban van a Fidesz adatkezelésének vizsgálata.

„Lényegében nem lehet tudni, hogy milyen gyakran kerülnek az állampolgárok adatai a tudtukon kívül pártadatbázisokba, ezért fontos lenne megfelelő garanciarendszert kidolgozni az adatok ajánlóíves felvételéhez és további kezeléséhez. Szükséges lenne továbbá, hogy az adatvédelmi hatóság részrehajlástól mentesen, átfogóan vizsgálja a pártok adatkezelését” – nyilatkozta Remport Ádám, a TASZ Magánszféraprojektjének jogi munkatársa.