Zárlat San Franciscóban

külföld
2020 március 17., 06:07

Több millió kaliforniai mától legfeljebb a legszükségesebb okokból hagyhatja csak el az otthonát. Hét kaliforniai megyében rendelték el ezt a szilíciumvölgy környékén, a zárlat egész San Franciscóra is kiterjed.

San Francisco kihalt belvárosa 2020. március 16-án.
photo_camera San Francisco kihalt belvárosa 2020. március 16-án. Fotó: JUSTIN SULLIVAN/AFP

A hatóságok utasításai szerint a lakosok kizárólag a legszükségesebb esetben hagyhatják el otthonukat.

San Francisco mellett Santa Clarában, San Joséban, Santa Cruzban és Berkleyben is kvázi kijárási tilalom van életben, hogy csak a nagyobb városokat soroljuk. "Ez nem a félmegoldások ideje" - kommentálta a lépést Sam Liccardo, San Jose polgármestere.

Kaliforniában a kormányzó, Gavin Newsom már vasárnap elrendelte, hogy a 65 éven felüliek maradjanak otthon, egyben azt kérte a vendéglátóhelyektől, hogy zárjanak be. Egyben betiltotta a beteglátogatást a kórházakban és idősotthonokban, ami alól csak a haldoklók rokonai kaptak felmentést. Azt is bejelentette, hogy az állam szállodákat vásárol a 150 ezer kaliforniai hajléktalan elhelyezésére.

A keddtől érvényes szabályok szerint az érintett hét kaliforniai megyében a lakosok csak a legszükségesebb esetben, például élelem beszerzése miatt hagyhatják el otthonaikat. A szabályok annyiban lazák, hogy kirándulni, sétálni, futni, vagy akár kutyát sétáltatni is elhagyhatják még otthonaikat az érintett területeken élők, akiknek most elsősorban a társas érintkezéstől kell tartózkodniuk.