13 év börtönre ítélték a volt üzbég diktátor hataloméhes, korrupt lányát

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az üzbég bíróságok ismét bűnösnek találták Gulnara Karimovát, az egykori államfő lányát. A már korábban elítélt Karimova ellen most újabb vádpontokban, sikkasztás és zsarolás miatt hoztak ítéletet, és mértek ki rá 13 évnyi börtönbüntetést, írja a Financial Times

Gulnara Karimova 2011-benFotó: Amy Sussman/AFP

Islom Karimov 27 éven át vezette diktatórikus eszközökkel az országot, de élete utolsó időszakában kiesett a hatalomból, és ekkor eljárások is indultak ellene. 2015-ben kiderült, hogy 1,6 milliárd dollárnyi kárt okozott a hazájának, többek között adócsalás, sikkasztás, illetve a közjavak magánkezekbe történő átjátszása révén. Lánya fontos szereplője volt az üzbég gazdasági és társadalmi életnek apja uralkodása idején. 

Tavaly az Egyesült Államok is eljárást indított Karimova ellen, azzal vádolva, hogy három távközlési vállalattól összesen 850 millió dollárnyi kenőpénzt fogadott el, cserébe az ország kommunikációs piacának felosztásáért, a pénzt pedig utána az amerikai pénzügyi rendszeren keresztül mosta tisztára. 

Szerdán az üzbég legfelsőbb bíróság zárt tárgyalásán összesen 13 évnyi és négy hónapnyi börtönre ítélték Karimovát. Büntetésébe be fog számítani az az időszak, amit első ítélete, 2015 óta a rácsok mögött töltött. Vele együtt öt további embert ítéltek még most el ebben az ügyben. 

A Wikileaks révén kiszivárgott amerikai diplomáciai üzenetekből lehetett megtudni, hogy az amerikai diplomaták többek között rablóbárónak, illetve egy kapzsi, hataloméhes személyként írták le a most 47 éves Karimovát, aki az ország egyik legjobban utált embere volt. 

Karimova egyszerre gondolta magát divattervezőnek és popsztárnak, mellette pedig az ENSZ-ben és Spanyolországban is volt nagykövet. Közben állami források átcsoportosítsa révén egy hatalmas üzleti birodalmat épített maga köré, míg ki nem esett az idősödő apja kegyeiből. Személye nagyon sokak szemében egyet jelentett a korrupt uralkodó elit képével. 

A jelenlegi üzbég elnök, Savkat Mirzijojev többek között éppen a korrupció visszaszorítását ígérte az ország lakóinak. Karimova az összes ellene felhozott vádat tagadta, és egészségügyi okokra hivatkozva kérte az elnöktől a vádak ejtését, cserébe pedig azt ígérte, hogy nem támadja meg bírságon, ahogy az üzbég hatóságok 686 milliónyi vagyonát próbálják meg megszerezni a svájci hatóságoktól. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér