A járvány miatt sem állhat le a munka, figyelmeztette a nagykövetségeket a külügyminisztérium

Az Index birtokába jutott egy belső levél, amit Magyar Levente miniszterhelyettes írt a külügyminisztérium főosztályvezetőinek és nagyköveteinek, és amelyben arra figyelmeztette a diplomatákat, hogy a globális járvány ellenére sem állhat le a munka a minisztériumban. A napokban több külföldön ragadt olvasónk is jelezte, hogy a konzulátusokat nagyon nehéz volt elérni, volt, ahol a telefont se vették fel ügyfélfogadási időben sem. 

"Kérek mindenkit, akit érint, hogy vezetőként függetlenítse magát az általánossá vált, néhol már-már fejvesztettségbe hajló válsághangulattól, és a leghatározottabban vegye elejét annak a vírushoz hasonló sebességgel terjedő jelenségnek, hogy a fertőzéstől való atavisztikus félelem fogságában munkatársaink közül egyre többen érzik magukat felmentve a hivatali rend írott és íratlan szabályai alól" - írta Magyar, aki kitért arra is, hogy az észszerű megelőző intézkedéseket nemcsak támogatja, de el is várja, de azt elfogadhatatlannak tartja, hogy a vírusveszélyre hivatkozva nem dolgozzanak az emberek.

Épp ezért a miniszterhelyettes utasítást adott ki, hogy a misszióknak a helyettes államtitkárral kell jóváhagyatniuk a munkavégzésre vonatkozó legcsekélyebb változtatásokat is. És ugyan a munka sok esetben akadályozott, de nem állhat le, tette hozzá Magyar. "Különös készségességet kérek az bajbajutott magyar állampolgárok ügyeinek figyelmes és hatékony intézésében" - írta még. 

Az Index információi szerint vasárnap nemzetközi koordinációért felelős akciócsoport vezetője, Menczer Tamás is levelet írt a misszióvezetőknek, és ebben folyamatos munkarendet rendelt el, illetve közölte, hogy kollégái kérdésére mindenki köteles azonnal, helyes választ adni. 

"Amelyik misszióvezető nem tud a koronavírussal kapcsolatban szóban vagy írásban feltett kérdésre azonnal, a legfrissebb adatoknak megfelelően helyes választ adni, az berendelésre kerül. Minden információért, amely a missziókról jön, személyesen a nagykövet felel!" -  állt ebben a levélben. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér