Csád marhákban fizeti vissza 100 millió dolláros tartozását Angolának

külföld
2020 március 18., 07:09

Az angolai állami sajtó tájékoztatása szerint egy szokatlan hiteltörlesztésről állapodott meg az ország Csáddal, írja a BBC. Csád ugyanis százmillió dollárnyi adósságát marhákban fogja visszafizetni. 

photo_camera Fotó: PHILIPPE DESMAZES/AFP

Az első ezer szarvasmarha már meg is érkezett Angola fővárosába, Luandába, és a törlesztésszerződés értelmében a következő 10 évben összesen 75 ezer állatot fognak küldeni a csádiak. Így egy szarvasmarha árát 1333 dollárban állapították meg a megegyezés során. 

A 2017-es hitel törlesztésének ezt a módját Csád vetette fel, és az angolai kormány beleegyezett, mivel az országban egy korábbi szárazság miatt nagyon visszaesett a marhapopuláció. Az olajban gazdag ország gazdasága és társadalma még mindig nem heverte ki a 27 évnyi polgárháborút, ami komoly károkat okozott a mezőgazdaságnak is. 

Csád ezzel szemben a nemzetközi szervezetek szerint is rendkívül jó állattenyésztő országnak számít, becslések szerint 94 millió szarvasmarha él az országban. Az ország exportjának mintegy 30 százalékát adja az állatok értékesítése.