Ferenc pápa megkérte Istent, hogy állítsa meg a járványt

vallás
2020 március 18., 09:26

Elszalaszthatatlan lehetőséget nyújt a konkrét gesztusok felfedezésére az új típusú koronavírus-fertőzés Ferenc pápa szerint, aki a La Repubblica című olasz napilapnak adott interjúban elmondta, hogy elsősorban a járvány megállításáért imádkozik ezekben a nehéz napokban. A katolikus egyházfő szerint a járványhelyzet lehetőséget ad azokra az apró, de konkrét gesztusokra, cselekvésekre, amelyek erősítik a kapcsolatot a hozzánk közel állókkal. 

photo_camera Fotó: TIZIANA FABI/AFP

Meg kell értenünk, hogy a kis dolgokban kincs rejlik. Példaként említett egy tál meleg ételt a rászorulóknak, de gyengédséget a családtagok felé is, jelképes ölelést, telefonhívást rokonoknak, ismerősöknek.

Vannak apró hétköznapi részletek, amelyek értelmet adnak az életnek, közösséget és párbeszédet teremtenek közöttünk- nyilatkozott Ferenc pápa. Kifejtette, az eddig megszokott rohanó hétköznapokban a családok is gyakran teljes csendben étkeztek, de nem azért, mert egymást hallgatták a szülők evés közben a tévét nézik, a gyerekek pedig a telefonjaikat.

Ferenc pápa hétfőn a Vatikánból a római Santa Maria Maggiore-bazilikába ment autóval, ahol a római népet oltalmazó Szűz Mária-ikonnál imádkozott. Innen a San Marcello al Corso templomba ment át a csodatevő feszülethez, amelyet 1522-ben hordoztak végig a városon, hogy véget érjen az akkori pestisjárvány. Az egész világot bejárták a felvételek, amelyek a teljesen kihalt római belvárosban a templomba gyalogosan tartó pápát örökítették meg.

Ferenc pápa az interjúban kijelentette, azért imádkozott, hogy az Úr állítsa meg a mostani járványt. „Állítsd meg a kezeddel! - ezt kértem tőle” - mondta az egyházfő. Hozzátette, 

aki nem hívő és nem imádkozik, az is „megtalálhatja az utat a jóban, amelyben hisz. Hihet a körülötte levő emberek szeretetében, és ott reményre is találhat”.

A 83 éves Ferenc pápa a járvány miatt szintén lezárt Vatikánvárosban maradt, imáit, beszédeit egyenes internetes közvetítéssel sugározzák. (MTI)