Pár nap után ismét megnyitottak a fűboltok Hollandiában

Írtunk mi is arról, hogy mennyire hosszú sorok alakultak ki Hollandiában a hétvégén rögtön azután, hogy a kormány bejelentette, a koronavírus-járvány miatt szinte minden boltnak, így a füvet áruló coffeeshop-oknak is be kell zárniuk. 

A vasárnapi sorbanállásFotó: DANNY KEMP/AFP

És ugyan sokan próbáltak betárazni marihuánából otthonra, ez nyilvánvalóan nem sikerült mindenkinek, épp ezért a boltzár hírének hallatára megjelentek a dealerek is ismét az utcákon. Ugyan a fű engedély nélküli árusítása bűncselekmény, ennek ellenére sokan voltak, akik már a sorbanálló embereket is megkörnyékezték, és telefonszámaikat adták át, hogy hol lehet majd vásárolni a boltzár után. Mintegy háromszor drágábban amúgy, mint a hivatalos boltokban. 

A Bloomberg cikke szerint épp ezért döntött úgy egy válságstáb hétfő este, hogy újranyithatnak a coffeeshopok, és a gyógyszertárakhoz hasonlóan, kiadóablakon át adhatnak elvitelre füvet. Ezt több város polgármestere is kérte, mivel szerintük így ellenőrzött keretek között, a sorban megfelelő távolságot tartva lehet majd füvet vásárolnia annak, aki szeretne, és nem pedig bűnözőkkel kontaktálva, a járványügyi szabályokat sem betartva jutnak majd marihuánához az emberek. 

A távolságtartásra felszólító üzenet egy coffee shop bejáratánálFotó: ROBIN UTRECHT/AFP

Az egyik bolttulajdonos, aki 240 fűboltossal van kapcsolatban, arról beszélt a lapnak, hogy az üzletek többsége most nyitva tart. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó