Tartós élelmiszerekkel és ebédkiszállítással segítik az idős rászorulókat a vidéki nagyvárosokban

2020 március 18., szerda 19:41

Tartós élelmiszerekkel és ebédkiszállítással is segítik a különösen veszélyeztetett idős rászorulókat a vidéki nagyvárosokban a koronavírus-járvány miatt meghirdetett veszélyhelyzet idején.

Debrecen

A debreceni karitatív testület folyamatosan látogatja a segítséget kérő időseket és rászorulókat. Az önkéntesek tartósélelmiszer-csomagot visznek a rászorulóknak, akik egy debreceni vállalkozó jóvoltából meleg ebédet is kapnak – közölte az önkormányzat sajtószolgálata.

Eger

Eger polgármestere, Mirkóczki Ádám (Egységben a Városért Egyesület) három, ingyenesen hívható zöldszám elindítását jelentette be. Ezen nem orvosok várják a kérdéseket, hanem a veszélyhelyzet esetén felmerülő ügyek intézését segítő szakemberek. Azt mondta, az önkormányzat 6 millió forintos keretet különített el, amiből 1200 tartósélelmiszer-csomagot állítanak össze. Ezeket egy esetleges krízishelyzet esetén a 70 évnél idősebb egriek között osztják majd szét.

Beszélt arról is, hogy az Egységben a Városért Egyesület adományszámlát hoz létre, erre várják a vállalkozások, intézmények, magánszemélyek felajánlásait. A napokban lejáró rendszeres települési támogatásokat 3 hónappal automatikusan meghosszabbítják, ezek ügyében senkinek nem kell felkeresnie a hivatalt. Azt is mondta, csütörtöktől bezár a polgármesteri hivatal adóirodája, csak online ügyintézésre lesz lehetőség.

Szekszárd

A szekszárdi önkormányzat csaknem 5000, 70 évesnél idősebb helybélinek igyekszik segíteni – mondta Balázs László, az önkormányzat kommunikációs munkatársa. A hivatal alkalmazottja és egy önkéntes keresi fel azokat az idősek embereket, akik hozzátartozó hiányában nem tudnak bevásárolni, gyógyszereket kiváltani. Ehhez várják nagykorú, egészséges civil segítők jelentkezését.

Szombathely

Szombathelyen az önkormányzat közlése szerint védőfelszereléseket vásároltak az alapellátásban dolgozó háziorvosoknak, gyerekorvosoknak és fogorvosoknak. Szerdán 9000 szájmaszkot, 60 kiegészítő fogorvosi védőplexit, 60 vízlepergetős védőruhát és 100 műanyag védőszemüveget kaptak. Az ellátás folyamatos lesz a védőeszközökből – írták.

Dunaújváros

Az önkormányzat megszervezte a 70 évnél idősebbeknek a meleg étel házhoz szállítását. Az ételt egyszer használatos műanyag edényben viszik ki a hét minden napján 10:30 és 13:30 óra között. Az igényt a polgármesteri hivatal közigazgatási osztályán kell jelezni, és az igénylés utáni 2. napon elkezdődik a kiszállítás, az étel és a kiszállítás díja 680 forint naponta.

Szolnok

Szalay Ferenc, Szolnok fideszes polgármestere közölte: a szociális bérlakásban élőknek nem kell kifizetniük a következő havi lakbért. Az önkormányzati bérlakásban élők (ha az egy főre jutó havi jövedelmük nem haladja meg a 110 ezer forintot) kérhetik a lakbérnek megfelelő összeget az önkormányzattól. A krízishelyzetben lévők egy ingyenesen hívható zöld számon kaphatnak tanácsot, segítséget – mondta.

Győr

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban öt orvosból álló csapatot állítanak fel, csütörtöktől egy szintén ingyenesen hívható zöld számon kérdezhetik őket azok a helybéliek, akik bizonytalanok az egészségi állapotukkal kapcsolatban – közölte a város polgármestere az MTI-vel. A fideszes Dézsi Csaba András közleménye szerint az idős, tapasztalt főorvosok szabadidejükben a nap 24 órájában várják a hívásokat. Az intézkedéstől azt remélik, hogy tehermentesítik az egészségügyi intézményeket, az ott dolgozókat.

Korábban más vidéki önkormányzatok is jelezték, hogy különböző intézkedésekkel segítik az időseket. Kecskeméten szerdán elindult a Gondoskodó Szolgálat az egyedül élő idősek segítésére, Kaposváron önkénteseket toboroznak, Debrecenben szerdától telefonos ügyfélközpontot működtetnek, Makón tartós élelmiszereket gyűjtenek.

Pécs

Pécsen és környékén a rászorulók ellátásáról előzetes igényfelmérés és a családsegítő szolgálatok adatbázisa segítségével gondoskodnak. A Pécsi Tudományegyetem arra kérte az embereket, hogy az akut felső légúti (azaz lázzal, köhögéssel vagy hirtelen jelentkező légszomjjal járó) tünetekkel a továbbiakban a sürgősségi betegellátó osztály helyett a Koronavírus Ellátó Központot (KEK) keressék fel. (A központot Pécsen a volt Baranya Megyei Kórház "T" és "C" épületében alakították ki, az a Garay utcából nyíló Szendrey Júlia utcából közelíthető meg.)

A pécsi önkormányzat tájékoztatása szerint a helyi hulladékgazdálkodási cég március 23-tól szünetelteti a lomtalanítást. A pécsi közterületeket kezelő Biokom NKft. pedig a legnagyobb kapacitású belvárosi tömbparkolót, a Centrum parkolót minden parkolóbérlettel rendelkező autós számára megnyitotta.

A pécsi vízszolgáltató felfüggesztette a mérőórák leolvasását és cseréjét. A Tettye Forrásház Zrt. azt kérte ügyfeleitől, hogy a pontos elszámolás érdekében az aktuális leolvasási időszakban juttassák el vízmérőjük állását e-mailben, online vagy telefonon. Ha egy felhasználási helyről nem érkezik mérőállás, becsült számlát készítenek az elmúlt 12 havi átlagfogyasztás alapján. A szolgáltató korábban vízkorlátozási moratóriumot hirdetett a veszélyhelyzet idejére.

Mohács

A komp menetrend szerint közlekedik továbbra is, viszont az üzemeltetők azt kérik az átkelőktől, hogy menetjegyváltáskor az erre kijelölt felfestett sáv mögött várakozzanak, egymástól legalább 2 méternyi távolságot tartva. A jegyet nem kell átadni a jegykezelőnek, azt a felmutatás után egy gyűjtőedénybe kell dobni. Az éjszakai révhajó-szolgáltatás kizárólag bérlet ellenében vehető igénybe, a révhajó különjárat szolgáltatása pedig szünetel. (MTI)