Tisztifőorvos: Az ország szinte egész területén előfordultak már pozitív esetek, a csoportos terjedés lehetősége már adott

"Mindennél fontosabb, hogy lassítsuk a vírus terjedését, mert most lép át a csoportos megbetegedések szintjére," figyelmeztetett az országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján. Müller Cecília hangsúlyozta:

fegyelmezettségre van szükség. A lakosságnak be kell tartania az intézkedéseket, meg kell fogadnia a tanácsokat, a hatóság egymaga nem tudja megakadályozni a vírus terjedését. 

Szerinte még mindig nagyon sok idős ember van a tömegközlekedési eszközökön, a fiatalabbak pedig házibuliznak, és sétálgatnak, a tisztifőorvos kérte, ezt ne tegyék.

"Az ország szinte egész területén előfordultak már pozitív esetek, a csoportos terjedés lehetősége már adott,"

mondta Müller. Újságírói kérdésekre válaszolva Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti vezetője közölte:

  • nem terveznek újabb "mozgásszabadságot korlátozó lépést", sem kijárási tilalom, sem települések, vagy városrészek lezárása nincs napirenden, 
  • nemzetközi ajánlásokat követnek, ezért nem bővül a beutazási tilalom alá eső országok listája és ezért nem szűrik a Spanyolországból érkezőket. 

Naponta kapnak jelentést a bevethető lélegeztető gépek számáról, mondta Müller Cecília. Hozzátette: több új gép is érkezett a közelmúltban, 

szerinte lakosságarányosan jobban állunk, mint az olaszok.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér