Tizenegy magyart menekítettek ki egy panamai dzsungelfesztiválról

2020 március 18., szerda 7:56

Tizenegy magyar állampolgárt menekített ki a külképviselet egy panamai zenei fesztiválról, amelyet a koronavírus-járvány miatt zártak le a helyi fegyveres erők - mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára szerdán telefonon az MTI-nek.

A magyar csoportot az elmúlt napokban érte a karantén, ami azt jelenti, hogy azt a partszakaszt, ahol a rendezvény volt, a hatóságok lezárták. De a panamai konzuli iroda magyar diplomatái közbeavatkoztak, és sikeresen kimenekítették a magyarokat a karanténból. A magyar csoportról jelenleg a bogotái nagykövetség és a panamai konzulátus munkatársai gondoskodnak, biztonságban vannak, előbb-utóbb hazatérhetnek, ami még szervezést igényel.

A külügyminisztérium szerint Magyarország bogotái nagykövetsége március 15-én vasárnap hajnalban értesült arról, hogy az aznap véget érő Tribal Gathering 2020 panamai zenei fesztiválon, messze bármelyik várostól, a dzsungel és a Playa Chiquita tengerpart között, magyar állampolgárok tartózkodnak.  

Hozzátették, március 16-án a panamai a fegyveres erők (az országnak hivatalosan nincs hadserege) és a helyi rendőrség közös akcióban körbezárták a helyszínt, mert két COVID-19-gyanús résztvevőről szereztek tudomást.

Információink szerint 700, különféle állampolgárságú (például 70 német) fesztiválvendég maradt a helyszínen, tehát kétséget kizáróan kijelenthető, hogy a konzuli szolgálat személyes jelenléte és hatékony fellépése kellett ahhoz, hogy egy fegyveres erők által szigorúan őrzött területről a magyar állampolgárokat kimentsük” - hangsúlyozta a külügy.