73-ra nőtt a hivatalosan igazolt magyarországi fertőzöttek száma

Egészségügy
2020 március 19., 06:54

Egy nap alatt 15 új koronavírusos fertőzést igazoltak a magyar hatóságok, a járvány kezdete óta ez volt az eddigi legnagyobb emelkedés egy nap alatt.

Így összesen már 73 igazolt esetet tartanak nyilván a magyar hatóságok. Ez alapján a koronavirus.gov.hu már kijelentő módban ír arról, hogy a járvány a második, a csoportos megbetegedések szakaszába lépett, amikor a betegség már a közösségben, személyes érintkezéskor terjed.

Megugrott az elvégzett tesztek száma is, a legfrissebb statisztika szerint már összesen 2322 alkalommal vettek mintát - bár ebből az adatból az nem derül ki, hogy összesen hány embertől.

"Magyarországon is bárhol jelen lehet a vírus" - jelentette ki már Müller Cecília tisztifőorvos is. Ezért most már tényleg különösen fontos, hogy aki csak teheti, de főleg a legveszélyezetetettebb korcsoportba tartozó 65 éven felüliek maradjanak otthon.

A hivatalos statisztikák szerint a 73 magyarországi fertőzött közül 9 iráni, 1 brit, 1 kazah és 62 magyar állampolgár. Magyarországon hivatalosan eddig egy halálos áldozata van a járványnak, a betegségből két iráni páciens gyógyult eddig ki.