A magyar egészségügyi dolgozók lassan kiépítik alternatív tájékoztatási rendszerüket

Egészségügy
2020 március 19., 07:40

"Méltatlanul kevés szó esik a tevékről" - gondoltam magamban, miután 31,46 másodperc alatt átrágtam magam a kormány hivatalos tájékoztatóoldalán a koronavírusról található szakirodalmon. Szakmai szempontból a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldala már használhatóbb, itt legalább elérhető a koronavírusjárványra kiadott legfrissebb, március 16-i keltezésű eljárásrend, melyben legalább a betegség jellemző tüneteiről, a terjedés módjáról, a diagnosztizálásáról, a fertőzöttel való megfelelő bánásmódról, szükséges védőfelszerelés mibenlétéről tájékozódhatnak az orvosok.

De mondjuk annak, hogy a védőfelszerelést, már ha jut, hogyan kell használni, már egyszerűbb más forrásból utánanézni. Például az 1001 orvos a hálapénz ellen Facebook-csoportban. Ez magyar egészségügyi dolgozók zárt csoportja, de posztjaik nyilvánosak - látni bárki láthatja azokat, de kommentelni csak a csoport tagjai tudnak, így kimondottan szakmai jellegű információcsere tud zajlani. És zajlik is. A védőruhát amúgy így kell felvenni:

link Forrás

Nem is olyan egyszerű, és legalább öt percig tart - gondoljanak bele, ha egy orvos egy nap csak húsz beteget vizsgál meg a karanténban, elvben hússzor öt percet, bő másfél órát csak beöltözéssel kell töltenie. Ugyanez két oldalnyi összefoglaló ábrán:

link Forrás
link Forrás

A külföldön dolgozók folyamatosan osztják meg állomáshelyük legjobb gyakorlatait, például azt, hogy vírusteszt hiányában milyen laboreltérésekből lehet covid-19 betegségre következtetni. Vagy hogy milyen gyógyszereket vetnek be az olasz, francia, holland és svájci kórházakban a betegség súlyosságától függően: 

link Forrás

Hogy mit mondanak ezeknek a gyógyszereknek a hatékonyságáról a legfrissebb kutatások. Hogy hogyan járnak el a szülészeteken és újszülöttosztályokon Bécsben. Hogy Írországban milyen utasításokat kaptak a fogorvosok.

De itt tették össze azt a hasznos, egy oldalas összefoglalót, amit Nick Mark seattle-i intenzív szakorvos állított össze a vírussal, a járvány epidemiológiájával, a betegség tüneteivel, diagnosztikájával, kezelésével, prognózisával kapcsolatos legfontosabb ismert információkról:

link Forrás

Itt tárgyalták ki azt is, hogy mi az aktuális gyakorlat a magyar kórházakban a CT és MR vizsgálatokkal kapcsolatban.

Ez a fajta információáramlás nélkülözhetetlen a helyzetben. Az olasz, holland, francia, német kórházakban dolgozók már megtapasztalhatták azt, ami Magyarországon már kibontakozóban van, a tanulságokból az itthoniak is meríthetnek.

A szűk értelemben vett szakmai információcserén túl olyan kezdeményezések is kinőttek, mint az, hogy sorban jelentkeznek orvosok az Édesanyák - Szakértői Csoport oldal kezdeményezésére, hogy az aggódó szülők hozzáértőktől kérdezhessenek a járványról:

link Forrás

Az 1001 orvos hálapénz nélkül, mely 2015 végén, ahogy a nevük is mutatja, még a hálapénz elfogadásának gyakorlata ellen szerveződött, hogy aztán 2016-ban már a kórházi fertőzések témájára irányítsa a figyelmet, a szigorúan szakmai segítségen túl másféle támaszt is jelent. Itt kezdte el szervezni egy lelkes új tag azt, hogy egy angliai hadianyaggyártótól beszerzett, ha nem is FFP2/3-as minősítésű, de mégis antimikrobiális anyagból magyar varrónőkkel szükségmaszkokat gyártsanak, ha már védőfelszerelésből nem jut mindenhova, és nem jut elég.

link Forrás

Ugyanitt szervezi a Mental-For Csoport azokat a pszichológusokat, coachokat, terapeutákat, "akik idejük egy részét önkénesen felajánlják orvosoknak, nővéreknek, ápolóknak, mentősöknek, bármilyen egészségügyi dolgozónak, ha segítségre, támogatásra van szükségük", mert az első vonalban dolgozók lelki támogatásra is szorulnak.

Valahol nem véletlen, hogy ez így alakult, hogy ebben a csoportban a járvány első jeleire azonnal beindult a szakmai tapasztalatcsere. Ebből a kezdeményezésből nőtte ki magát az a csapat, amely tavaly ősszel kétharmados többséggel vette át a hatalmat az orvosi kamarában. Lénárd Rita és Álmos Péter, a kamara két alelnöke a kezdetektől hiperaktív tagja volt a csoportnak, mely már második akciójával egy viszonylag nehéz szakmai kérdést tudott a közvélemény számára is világosan kommunikálni.

Ugyanez a hozzáállás mutatkozik meg az immár Magyar Orvosi Kamaraként megfogalmazott követeléseikben, amelyekben szimplán a járványban már előrébb tartó országok tapasztalatai alapján követeltek intézkedéseket - és védőfelszerelést, hogy egyáltalán módjuk legyen ellátni a fertőzötteket.