Egy harvardi epidemiológus szerint rövid távon nincs alternatívája a távolságtartásnak

Vita van kibontakozóban az amerikai tudóskörökben arról, hogy valóban a közösségi távolságtartás a legmegfelelőbb módja a koronavírusjárvány kezelésének. John Ioannidis, a Stanford egyetem epidemiológus-statisztikusa például azzal érvelt, hogy még nem rendelkezünk elegendő adattal a járványról ahhoz, hogy határozott kijelentéseket tegyünk, mégis azt sugallta vitaindító cikkében, hogy talán szükségtelenek az olyan drasztikus lépések, mint a közösségi távolságtartás, mely alaposan visszaveti a gazdaságokat.

Mark Lipsitch, a Harvard epidemiológusa szerint Ioannidisnek abban teljes mértékben igaza van, hogy nincs elég adat - talán mert az amerikai járványügyi központ még a magyar hatóságoknál is renyhébben tesztel, a fejlett világban minden más ország népességarányosan sokkalta több tesztet végzett már.

Mindazonáltal Lipsitch szerint még megfelelő mennyiségű adat hiányában is egyértelmű, hogy cselekedni kell. "Ahhoz már eleget tudjunk, hogy lépjünk, mi több, erkölcsi kötelességünk erőteljesen és gyorsan fellépni" - írja. Szerinte az már most egyértelmű, hogy a súlyos esetek száma "félelmetesen" nagy minden olyan országban, ahol hagyták elterjedni a járványt, ahol addig várnak a távolságtartó intézkedésekkel, amíg kirobban a járvány.

Erre már csak azért is szükség van, mert legyenek bármennyire is hiányosak az adataink, még ha feltételezzük is, hogy a valós esetszám világszerte többszöröse a hivatalosan jelentettnek, akkor se fertőződött meg még az emberiség ötven százaléka az új koronavírussal - márpedig minimálisan ilyen mértékben kéne elterjednie a járványnak ahhoz, hogy kialakulhasson a nyájimmunitás.

Vagyis Lipsitch szerint az már most látszik, hogy két alternatíva van:

  • vagy hosszú távon is alkalmazkodunk a közösségi távolságtartás okozta kényelmetlenségekhez, melynek következménye egy hosszan elhúzódó, de menedzselhető járvány;
  • vagy túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer,

Lipsitch szerint Ioannidisnek abban igaza van, hogy a hónapokig, vagy akár évekig elhúzódó távolságtartás nehezen elképzelhető, még nehezebben betartatható. De az alternatívát, a járvány szabadjára engedését még annyira elképzelhetetlennek tartja.

"Várni és remélni a csodát, miközben az egészségügyi ellátórendszer összeomlik, nem opció. Rövid távon nincs más megoldás, mint időt nyerni a távolságtartással, és azt arra használni, hogy hatalmas politikai, gazdasági és társadalmi erőfeszítések árán új módszereket találjunk a járvány kezelésére" - írta. (Via STAT)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér