Ezek az emberek Magyarországon élnek, itt fizetnek adót, most 60-an összezárva alhatnak a földön a reptéren

Tegnap éjjel próbált repülővel visszajutni Londonból Budapestre Shaun Walker, a brit Guardian kelet-európai tudósítója, aki két éve él a magyar fővárosban. A repülőre még felszállhatott Londonban, de a budapesti leszállás után körülbelül 60 másik külföldivel együtt a reptéren különítették el egy kis teremben, ahol már több mint 10 órája várakoznak.

Egész elképesztő, ami itt történik. A legtöbben magyar adófizetők, itt van a munkájuk, az otthonuk, a partnerük, az életük. Van, aki a földön próbált aludni, más lehetőség nem nagyon van. Az egyik rendőrtiszt azt mondta, hogy napokig is elhúzódhat.

Többek között ezt írta a Twitteren Walker. Az összeterelt külföldiek vizet és ételt kapnak.

A problémát az okozza, hogy a kormány a koronajárvány terjedése miatt lezárta a határokat a külföldiek előtt, ugyanakkor az erről szóló rendelet szövege szerint tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek, akik az Európai Gazdasági Térség országainak állampolgárai, továbbra is beléphetnek Magyarországra. A szöveg viszont nem teljesen egyértelmű, hogy milyen tartózkodási engedély az, ami elfogadható, ennek több fajtája is van.

A brit követség és a magyar külügy segítőkész, de a végső döntést valószínűleg itt a rendőrség hozza meg, és mivel a rendelet nem egyértelmű, senki sem tudja, hogy mi történjen

- írta Walker.

Emiatt viszont most nagyon sokan vannak nagyon kicsi helyre összezárva a repülőtéren, ami egy ilyen járványhelyzetben nyilván nagyon szerencsétlen.

Rendkívüli idők ezek, és a határok ellenőrzése nagyon fontos, de nem tudok más olyan országról, akik nem engednének be tartósan ott élő, ott adót fizető embereket. Az itteni körülmények ráadásul nem azt mutatják, hogy nagyon komolyan vennék a fertőzésveszélyt

- írta Walker.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér