Kijöttek a hitelfizetési moratórium részletei

gazdaság
2020 március 19., 06:04

Megjelent az Orbán Viktor által szerdán bejelentett gazdasági intézkedésekről szóló kormányrendelet

A koronavírus-járvány miatt december 31-ig érvényben lesz a hiteltörlesztési moratórium, vagyis az adósok haladékot kapnak a tőke-, kamat- és hiteldíjfizetés teljesítésére. A szerződések teljesítési határideje így a moratórium idejével meghosszabbodik. Ettől függetlenül, aki szeretné, továbbra is az eredeti szerződésnek megfelelően fizethet. 

A rendelet azokkal a gazdasági szereplőkkel is foglalkozik, amelyeket különösen érzékenyen érintenek a járvány miatti korlátozások. Ezért a turisztikai, vendéglátóipari, szórakoztatóipari, szerencsejáték, filmipari, előadóművész, rendezvényszervező és a sportszolgáltatást nyújtó ágazatokban június 30-ig nem lehet felmondani a nem lakáscélú helyiségek bérleti szerződését. Amíg a veszélyhelyzet fennáll, emelni sem lehet a bérleti díjon, akkor sem, ha ezt a szerződés lehetővé tenné.

Ugyanezekben az ágazatokban márciusra, áprilisra, májusra és júniusra csak a természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell fizetni, ami nem lehet több 7710 forintnál. A többi munkabér utáni közterhet nem kell megfizetni.

Márciustól júniusig nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást sem fizetni, és ugyanebben az időszakban nem kell adózniuk a személyszállítást végző kisadózóknak sem. 

Ezen kívül rugalmasabbá tették a munkavállalást is: a munkáltató

  • a munka törvénykönyvétől eltérően is módosíthatja a munkaidő-beosztást,
  • egyoldalúan elrendelheti a távmunkát, 
  • megteheti „a szükséges és indokolt intézkedéseket” a munkavállaló egészségi állapotának ellenőrzése érdekében.

Amíg a rendelet hatályban van, nem lehet alkalmazni az ettől eltérő kollektív szerződéses rendelkezéseket. 

A munkavállaló és a munkáltató külön megállapodásban ezen túlmenően is eltérhetnek a munka törvénykönyvétől.