Budapestiek és más nyaralótulajdonosok ezrével menekülnek a Balatonra, Siófok polgármestere nyílt levélben kéri, hogy ne jöjjenek

Egészségügy
2020 március 19., 13:44

„Tisztelettel kérem a Siófokon nyaralóval rendelkező ingatlantulajdonosokat, hogy mérlegelve a veszélyhelyzetet, felelősségteljes állampolgári magatartást tanúsítva ne utazzanak ide, és ne költözzenek siófoki nyaralóikba, hanem maradjanak lakhelyükön! Ezzel csökkentik annak esélyét, hogy nem tudván, fertőzöttek, új gócpontok kialakulását hozzák létre a meglévők mellett.”

Többek között ez áll abban a település honlapján közölt nyílt levélben, amit Lengyel Róbert, Siófok polgármestere írt.

A Balaton-parti város esete a legkevésbé sem elszigetelt. Különböző tóparti településeken lévő ismerősök beszámolói, illetve közösségimédiás posztok alapján jól követhető volt, hogy az előző hétvégén telektulajdonosok serege döntött úgy, hogy a várható otthoni karantén idejét a főváros vagy más városok helyett a balatoni telkén fogja eltölteni. Kenesétől Almádiig több helyről kaptunk beszámolókat arról, hogy a hétvégén olyan forgalom volt egyes tóparti települések sétányain és központjában, mintha egy forgalmas, szép tavaszi hétvége lenne. 

Így szólt egy tipikus beszámoló egy morgolódó helybélitől:

„Kb. 2 hete, amikor az észak-olaszok megneszelték, hogy lezárják Észak-Olaszországot, hirtelen elindultak délre és a nyaralókba. Erről elég sokat cikkeztek és arról is, hogy ez mekkora nagy hiba volt. Nos kedves honfitársaink a hétvégén ugyanezt csinálták, a gyerekekkel leköltöztek a nyaralóba, hogy majd itt átvészelik, úgyis online oktatás, az mindegy, hogy hol történik. Persze netet kevesen fizetnek, most megrohamozták az internetszolgáltatókat, hogy márpedig azonnal kell a net. A falvakban az invitel és kisebb cégek szolgáltatnak, állítólag az invitel széttárta a karját, hogy 90 napra vállal internetbekötést. A parton annyian sétálnak, mint egy szépidős tavaszi hétvégén. Basszus, ide tényleg karhatalom kell”

A nyaralóellenesek fő kifogása az volt, hogy az elzárkózni érkezők a valóságban állítólag egyáltalán nem zárkóztak el, hanem csapatostul mászkáltak, megtöltötték a helyi cukrászdákat, sörözőket és játszótereket. Almádiban állítólag ennek hatására maximálták a játszótereket egyszerre használók számát.

A leköltözők jó része a jelek szerint időközben észbe kaphatott és megkomolyodhatott, mert amikor most megkértem az ismerősöket, hogy készítsenek fotókat a lakhelyük népszerű közterületein, a mai helyzet már sokkal megnyugtatóbb volt, üres utcákkal, terekkel, a sétányon egymástól távolabb ülő horgászokkal.

De a siófoki polgármester nyílt levele arra utal, hogy a helyiek nem mindenhol nyugodtak még meg. 

Update: A 2100 lakosú Csopakon a helyiek mindig lakott házain kívül 2000 nyaraló van. Ambrus Tibor polgármester szerint az utóbbi napokban annyian költöztek le, hogy lényegében megduplázódott a lélekszám. A település vezetője szerint nem az probléma, hogy leköltöznek, a polgármester maga is így tenne a helyükben, hanem hogy itt elfelejtik az alapvető biztonsági szabályok betartását. Íme a Veszprém TV videója a helyzetről:

link Forrás