4800 román állampolgár tért haza nyugatról az elmúlt 24 órában

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az elmúlt 24 órában mintegy 4800 román állampolgár tért haza Nyugat-Európából a román-magyar határon levő nagylaki határátkelőn keresztül, így összesen már 17 ezren tértek haza - közölte pénteken az Arad megyei határrendészet.

A Magyarország által megnyitott humanitárius folyosón 2700 járművel érkezett a 4800 román állampolgár, így a humanitárius folyosó megnyitása óta összesen 17 ezer személy lépte át a román-magyar határt azok közül, akik ideiglenesen Ausztriában rekedtek, miután a magyar hatóságok a határok lezárásáról döntöttek a külföldi állampolgárokkal szemben.

A szóvivő szerint csütörtökön délutánra csökkent a várakozók száma, de péntek reggel ismét zsúfolt volt a határátkelőhely. A külföldről érkező román állampolgárok zöme az úgynevezett piros zónákból érkezik, ezért ők automatikusan házi elkülönítésbe kerülnek még akkor is, ha nincsenek náthás tüneteik. A hatóságok karanténba helyezik azokat, akiknél kimutatják a koronavírus-fertőzést.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten bejelentette: amíg a román kormány garantálja, hogy fogadja a nyugat felől érkező román és bolgár állampolgárokat, addig Magyarország biztosítja nekik a humanitárius folyosót.

Klaus Iohannis román államfő szintén csütörtökön újfent azzal a kéréssel fordult a külföldön élő románokhoz, hogy a húsvéti ünnepek közeledtével ne látogassanak haza családjaikhoz, mert ezzel is óvni tudják az otthon maradottakat. Az elnök arra kérte a külföldről hazatért és házi elkülönítésben levő állampolgárokat, hogy szigorúan tartsák be ezt az intézkedést és működjenek együtt a hatóságokkal. (via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér