Akciót indítottak a magyar borászok, hogy a termelők a permetezéshez használt maszkjaikat adják oda az egészségügyi dolgozóknak

Adományozási akciót indított kér borász szervezet, a Borászok Borászai és a Pannon Bormíves Céh azért, hogy a magyar szőlő- és bortermelők az iparágban széles körben használt munkavédelmi arcmaszkjaikat ajándékozzák oda a környékükön dolgozó orvosoknak és kórházi dolgozóknak. 

 A borászok nyílt levélben fordultak a kollégáikhoz, hangsúlyozva, hogy ezekben az időkben

“Kiemelten fontos a segítség a frontvonalban, az áldozatos munkát végző egészségügyi dolgozók körében. Az ő védelmük létfontosságú, és ebben az egészségügyi helyzetben rendkívüli módon megnövekszik a védelmi eszközök szerepe, így például lényegesen nagyobb mennyiségű légzésvédő maszkra van szükségük, amelyek elsődleges eszközei a hatékony vírusos fertőződés megakadályozásának.”

A borász szakma konkrétan úgy jön képbe, hogy “a szőlészek-borászok a növényvédelmi munkájuk során sokan ilyen vagy hasonló munkavédelmi eszközöket is használnak.”

Maga a konkrét felhívás így szól:

“60000 magyar szőlész-borász van és százezres nagyságrendben dolgoznak a mezőgazdaságban, akiket most arra buzdítunk és kérünk, hogy a náluk lévő maszkokat juttassák el a környezetükben dolgozó orvosoknak, kórházaknak, egészségügyben dolgozó embereknek, mert nekik ez most nélkülözhetetlen.”

 Természetesen nem mindegy, milyen maszkokról van szó:

 “Fontos, hogy a maszk lehetőség szerint filtering face piece 3-as (FFP3) besorolású és az egységcsomag eredeti bontatlan csomagolású legyen, de minden maszkra szükség van, amíg nem érkezik meg a külföldről várt nagyobb szállítmány.”

 Az adakozásra felszólítók azzal bejezik be, hogy

 “A májusban kezdődő növényvédelmi munkákig lesz lehetőség pótolni a készleteket, a segítségre viszont most van szükség.”


Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér