Az egészségügyi dolgozóknak 1 millió, a lakosságnak 5 millió maszkot kér a Fővárosi Önkormányzat a kormánytól

járvány
2020 március 20., 16:04

1 millió FFP2-es, az egészségügyi dolgozók körében használatos maszkra, és legalább 5 millió, a lakosság körében osztogatható sebészeti szájmaszkra lenne szüksége a Fővárosi Önkormányzatnak a hatékony védekezéshez a koronavírus-járvány ellen - közölte Karácsony Gergely péntek délután élő Facebook-videójában.

A maszkok elosztása a járványügyi vészhelyzet idején központosított, ezért a főpolgármesternek a kormány segítségét kellett kérnie a beszerzéshez, azzal az ígérettel, hogy „a fővárosi önkormányzat és a kerületi önkormányzatok készségesen bocsájtanak rendelkezésre anyagi erőforrásokat ehhez” - mondta Karácsony. Hozzátéve, tisztában van vele, hogy egyelőre általános hiány van ezekből a felszerelésekből.

Elhangzott még, hogy főváros extra parkolóhelyek felszabadításán dolgozik a megnövekedett autóhasználat miatt. Úgy tűnik, több fővárosi bevásárlóközpont is hajlandó lesz rendelkezésre bocsájtani üresen kongó parkolóhelyeiket a járványügyi korlátozások idejére - mondta Karácsony.

Hogy a járvány miatt nehéz helyzetbe került fővárosi kis- és középvállalkozásoknak segítsen, a Fővárosi Önkormányzat elengedi a tőlük bérelt helyiségek bérleti díját egészen júniusig. A vállalkozásoknak, amik nem bocsájtanak el alkalmazottakat, akár tovább is.

A főváros a polgárőröket is bevonja az idősek ellátásába, és új tájékoztató honlapot is indítanak koronavirus.budapest.hu címen - hangzott el a tájékoztatón.