Csehországban és Romániában az állam pótolja azok jövedelmét, akiknek megszűnt a munkája a járvány miatt

Az Expats.cz és a Romania Insider hírei alapján gyűjtötte össze a Mérce, milyen állami segítségre számíthatnak Csehországban és Romániában azok a dolgozók, akiknek a munkahelyét elsöpri a gazdaság koronavírus-járvány okozta leállása.

Csehországban az államtól megkapják bérük 80 százalékát azok a dolgozók, akiknek a munkahelye ideiglenesen bezárt a koronavírus miatt hozott rendeletek nyomán. Ebbe a körbe tartoznak a vendéglátóhelyek és a nem létfontosságú termékeket áruló boltok dolgozói is.

Az intézkedés része Jana Maláčová munka- és szociálisügyekért felelős miniszter Antivirus programjának, aminek a következő lépéseit épp most tárgyalja a kormány.

Romániában a kényszer-szabadságoltak bruttó bére 75 százalékának átvállalásáról döntött a kormány. Emellett a 12 évnél fiatalabb gyereket, vagy 18 évnél fiatalabb fogyatékos gyereket nevelő szülők is fizetett szabadságra jogosultak a kihirdetett szükségállapot végéig.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.