Egyetlen divattervező felelős az uruguayi koronavírus-járvány elszabadulásáért

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Ahogy a koronavírus lassan a világ összes országát elére (már 150 felett járunk, és a hiányzók, például Észak-Korea, Szíria vagy Türkmenisztán esetében azért felmerül, hogy talán nem egészen tudják/mondják az igazat), úgy bukkannak fel az újabb és újabb történetek elképesztően felelőtlen döntésekről, amelyek sokat rontottak a globális járványhelyzeten.

Kevés embert ismerünk név szerint, aki személyesen is sokat rontott hazája helyzetén, de Uruguayban volt egy ilyen: Carmela Hontou. Az 57 éves divattervező egymaga felelős azért, hogy míg a szomszédos, 45 milliós Argentinában péntekig 128 koronavírusos fertőzöttet regisztráltak, addig a 3,5 milliós Uruguayban arányosan sokkal rosszabb a helyzet, és 94 megbetegedésről tudnak.

Fotó: Carmela Hontou/Instagram

Hontou március 7-én lázasan repült haza Spanyolországból Uruguayba. Annak ellenére, hogy a világ koronavírussal legfertőzöttebb országainak egyikéből érkezett, előbb 84 éves édesanyjával ebédelt, majd elment egy nagyszabású, 500 résztvevős esküvői rendezvényre Montevideo Rózsadombjára, a Carrasco negyedbe. Az esküvő vendégei közül csütörtökig 44-nek lett pozitív a koronavírus-tesztje, de pozitív lett például Hontou bejárónője is.

Hontou újságírók kérdésére elmondta, hogy 41 fokos láza is volt, és igenis beszélt orvossal, de az megnyugatta a koronavírussal kapcsolatba, Szerinte nevetséges, hogy őt vádolják, mert sokan mások is voltak a repülőn. 

„Most meg azt mondják, hogy én egy terrorista vagyok, aki idehozta a vírust megölni mindenkit.”

Sajtóértesülések szerint Hontou ellen Uruguayban vádat elmelhetnek, a helyi büntető-törvénykönyv 224. cikkelye alapján, amely a fertzőző betegségek terjesztését bünteti. Már a fiai ellen is folyik eljárás, mert meglátogatták a karanténban anyjukat.

(Clarín, Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér