Hétfőn még ő volt az ország egyik legfontosabb rendezvényszervezője, kedden már zöldséget, gyümölcsöt szállított ki

gazadság
2020 március 20., 10:13
  • Március 16. kormányrendelet: „Létszámtól függetlenül tilos a zárt és szabadtéri rendezvények, valamint gyűlések szervezése.”
  • A járványt követő gazdasági válság egyik első áldozata a rendezvényes szakma volt: a tavaszi programokat törölték, és azt sem lehet még látni, hogy ennek mikor lesz vége. 
  • Csanda Gergely az ország egyik ismert rendezvényszervezője, a MEEX Cégcsoport társtulajdonosa, PlayIT Show és Budapest Comiccon főszervezője. 
  • A héten egy nap alatt nagyot fordult vele a világ. 

Karanténban vagy most?

Nem, dolgozom. Gyakorlatilag hétfőn parkolópályára tettem a cégemet, és kedden elkezdtünk gyümölcs- és zöldségkiszállítással foglalkozni. Van egy jó barátom a nagybanin, vele álltunk össze, így meg tudtam menteni pár állást, és én is tudom etetni a családot. Egy nap alatt csináltunk Facebook-oldalt, weblapot, a rendezvényes kocsikat üzembe helyeztük. Négy nap alatt elértük a napi ötven-hatvan vásárlót. Ha ez jobban felszalad, akkor jövő héttől be kell állítanunk újabb kocsikat. 

Hogy jött az ötlet?

Az már múlt héten is ki volt írva elég sok házhozszállítónál, hogy kiszállításokat csak áprilisra vállalnak, ezért arra gondoltunk, hogy ez egy jó lehetőség arra, hogy átvészeljük ezt az időszakot. Voltak kocsik a cégnél, voltak munkatársak, akik korábban ezekben rendezvényeszközöket szállítottak, és most egyik napról a másikra elveszítették az állásukat. 

Nem kerültél sokkos állapotba a rendezvénystop kihirdetésekor?

De, készen voltam, csak tudtam, hogy nem tehetem meg, hogy készen legyek, mert otthon van négy gyerek. Nekem az összes pénzem a cégben, meg a brandjeimben van. Abból élek, hogy rendezvényeket szervezek. Van évente kettő-három nagy, több, mint tízezer fős eseményem, ebből élek. Ez most megszűnt. 

Milyen rendezvényetek úszott el?

A legközelebbi a május 30. PlayIT, ami a Hungexpón van, és ami a legnagyobb gamer és IT-rendezvény. Azt mondtam, hogy várjunk április közepéig, mert akkor is le tudjuk még mondani az eseményt, és addig ki tudjuk találni a B tervet. Itt folyamatosan vizsgáljuk a helyzetet és a lehetőségeket.

Mit tudtatok csinálni, amikor beütött a válság?

A legkevesebbet kereső kollégánk fizetési szintjére vittük le az összes fizetést. Az enyémet is. Ezt a kollégák nagyon fegyelmezetten tudomásul vették. Ez az első fázis. Azzal számolunk, hogy ezt április közepéig tudjuk tartani. Úgy, hogy nulla a bevételünk. Aztán jön a második fázis, amikor még többet kell vágnunk, és szóba jön az is, hogy el kell bocsátanunk egy vagy két embert. De ez nem csak minket érinti. A tesóm csinálja a Zing Burgert. Ott 170 munkatársból elég sokat el kellett küldeni, mert az összes éttermüket be kell zárni egy pár napon belül. Ők úgy reagáltak, hogy erőteljesen nekiálltak a kiszállításnak, hogy átmenekítsék magukat ezen a nehéz időszakon. 

Túl fogja élni a Zing ezt a válságot?

Túl. A tesóm nagyon el van keseredve, de mondtam neki, hogy a márka az megmarad. A brand, amit felépítettek, az nem vész el, a receptek megvannak. Hamburgert ugyanúgy fognak enni az emberek három hónap múlva is, ha elmúlik ez az egész gebasz.  

Hogy reagált a rendezvényes szakma?

Nyilván mindenkit sokkolt. Többen felmondják az irodáikat, felmondják a raktáraikat. Mi is béreltünk raktárat havi 750 ezer forintért, most leköltöztetjük vidékre, ahol csak kétszázezret kell fizetnünk. A szakmában azt tapasztalom, hogy mindenki próbálja megmenteni a melós kollégákat, akikről lehet tudni, hogy nincs tartalékjuk. 

Kik szívtak a legnagyobbat?

Az eszközbérbeadással foglalkozó cégek, akiknek hatalmas raktárakban ott állnak a cuccaik, színpadok, ledfalak és nem tudnak bérbe adni. Amortizáció, rengeteg ember, rengeteg autólízing, rengeteg hitel...  

Hogyan segíthet az állam?

Nagy segítség, hogy a cégeknek egy ideig nem kell fizetni a hitelüket, de szerintem újra kell tárgyalni ezeket a konstrukciókat. Egy bizonyos részét el kéne engedni vagy a kamatokat csökkenteni kéne. Mert ebben a szektorban ahány hónap kiesik, annyi év lesz a regeneráció. Ha egy hónap esik ki, akkor egy évig itt nagyon sok mindenkinek nagyon nagy baja lesz. Elindul majd egy őrült árverseny. Mindenki vissza akarja majd termelni az elveszített pénznek legalább egy részét. És ez nem feltétlenül fog jót tenni.

Gondoljunk bele, ha van egy autós cég, ami a profitjának a jelentős részét elveszíti ezekben a hónapokban, az nem azzal fogja kezdeni, hogy csinál egy sok ezer fős családi napot, meg sportnapot a kollégáknak. Ha van egy ilyen több hónapos víruspánik, akkor utána az emberek nem azzal kezdik, hogy elkezdnek tömegrendezvényeket látogatni. Tehát hosszú idő lesz. Úgy érzem, hogy két-három év, mire ez a piac helyre áll.  

Mit javasolsz azoknak, akik hasonló helyzetbe kerültek?

Az átmeneti időben mindenképpen találjanak olyan szektorokat, amikben lehet keresnivalójuk. Olyanokat, amikre nem is gondoltak előtte. Ilyen lesz majd, ha ne adj' Isten bekövetkezik, a kijárási tilalomkor a nyugdíjasok ellátása, amit az önkormányzatok nem fognak tudni megoldani. És tartsanak ki, mert ez az egyik legősibb szakma, már a gladiátorjátékokat is rendezvényszervezők szervezték. 

(Amivel ők segítenek: minden zöldség-gyümölcs rendelés után 1 kg gyümölcsöt visznek a 18. kerületi nyugdíjas otthonok lakóinak. Minden héten más-más otthonba.)