Izlandon meghalt egy 36 éves, koronavírussal fertőzött férfi, de azt gyanítják, nem a koronavírus miatt

„Bár megfertőződött a koronavírussal, valószínűtlen, hogy ez okozta a halálát” - mondta az izlandi közmédiában az ország védőoltási programját vezető epidemiológus egy 36 éves, ausztrál férfiról, aki a karanténban vesztette életét. „Nagyon gyorsan megjelentek a tünetei, mégpedig olyanok, amelyek rendszerint nem fordulnak elő a Covid-19 okozta haláleseteknél.”

Még vizsgálják, hogy mi állhatott a háttérben, mindenesetre a boncolás alapján a férfi tüdőgyulladásban szenvedett, írja a Guardian.

Az elhunyt férfi feleségének szintén pozitív lett a tesztje, ő továbbra is karanténban van, akárcsak azok az egészségügyi dolgozók, akik részt vettek a kezelésben. A hatóságok próbálják felfejteni, kikkel érintkezhetett a pár Izlandon. 

Ez az első koronavírushoz kapcsolódó haláleset az országban, ahol eddig 330 embernél azonosították a koronavírust, és csaknem négyezer főt helyeztek karanténba. Hét embert ápolnak kórházban, és kilencen már felépültek.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.