Tényleg levitték a koronavírust a Balatonra: Lellén találtak egy fővárosi fertőzöttet

Egészségügy
2020 március 20., 20:35

A település weboldalán jelentette be Kenéz István, Balatonlelle polgármestere:

„Balatonlellén is van egy olyan állampolgár, akinek vírustesztje pozitív lett. Ellenőrzés, megfigyelés és karantén veszi körül.”

A sonline.hu szerint egy olyan budapesti családról van szó, akik ausztriai utazásuk után úgy döntöttek, hogy a balatoni nyaralójukban töltik a következő időszakot. Hazaérkezés után a saját költségükre minden családtagot leteszteltek egy nem akkreditált magánlaborban, és az egyikük eredménye pozitív lett. Az érintettet a cikk szerint hivatalos állami tesztnek is alávetették, de ennek még nincs meg az eredménye. A család egyébként a megérkezés után eleve a központilag javasolt módon önkéntes házi karanténba vonult.

Mi is írtunk arról a jelenségről, hogy Budapestről és más városokból ezrével indultak meg az emberek, hogy a balatoni nyaralójukban bekkeljék ki a vírust. A leköltözés olyan mértékű volt, hogy Siófok polgármestere nyílt levélben kérlelte a telektulajdonosokat, hogy ne jöjjenek.

Bár még egy erősen érintett település, Csopak polgármestere is azt nyilatkozta, hogy ha városban lakna, de Csopakon lenne telke, most ő is leköltözne, az érkező nyaralótulajdonosokat több helyen morgolódás fogadta. Leginkább azért, mert közülük sokan állítólag nem tartották be az önelszigetelés szabályait, sörözőkbe, cukrászdákba ültek be. Amikor e hét közepén megkértem több olyan, az előző hétvégén beköltözőkre panaszkodó helybélit, hogy fotózzák le a tumultust, az adatközlők már arról számoltak be, hogy az érkezők pár nap elteltével sokkal visszafogottabban viselkednek, és az akkor készült fotókon már alig látszottak emberek a Balaton meletti települések közterein.